Brief aan Tweede Kamerleden: vraag aandacht voor pleegzorg

Brief aan Tweede Kamerleden: vraag aandacht voor pleegzorg

16 mei 2022 om 11:30 door Tijs 0 reacties

Op 18 mei vergadert de Tweede Kamer over jeugdzorg. Daar staan onder meer de problemen in de jeugdzorg en jeugdbeschermingsketen op de agenda. In een brief aan de Kamerleden roepen we op om ook aandacht te hebben voor pleegzorg en voor veranderingen die nodig zijn om pleegzorg te versterken en verbeteren.

Er is veel aandacht voor het oplossen van de talrijke problemen waarmee de jeugdzorg te maken heeft. Veel minder aandacht is er voor de versterking van de steun die (ook) pleeggezinnen bieden. Dit wordt niet of nauwelijks uitgewerkt in de plannen van kabinet en de betrokken partijen, terwijl zij een substantiële bijdrage leveren aan de zorg voor jongeren. Deze hulp is onmisbaar, zeker nu er een tekort is aan professionals door de grote krapte op de arbeidsmarkt. De nadruk blijft bij de professionele uitvoering van jeugdhulp steken.

Daarom willen we Kamerleden een boodschap meegeven: vraag aandacht voor pleegzorg, zodat deze vorm van opvang een alternatief is en blijft voor vormen van opvang die we nadrukkelijk niet meer willen, zoals bijvoorbeeld gesloten jeugdzorg. We vragen Kamerleden pleitbezorger te zijn van (de versterking van) pleegzorg en andere vormen van informele jeugdhulp. Pleeggezinnen willen daar ook graag - meer dan nu het geval is - over meepraten en meedenken.

In de brief geven we de Kamerleden ook mee welke verbeteringen in de pleegzorg nodig zijn om pleeggezinnen in staat te stellen voor een pleegkind te (blijven) zorgen. Je kunt de brief hier downloaden:

Brief Tweede Kamer

Heb je vragen of opmerkingen over de brief? Neem dan contact op met Peter via pvanderloo@denvp.nl

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten