Onderzoek: welke invloed heeft nieuws over uithuisplaatsingen op jou als pleegouder?

Onderzoek: welke invloed heeft nieuws over uithuisplaatsingen op jou als pleegouder?

8 december 2021 om 08:30 door Tijs 0 reacties

Je hebt de afgelopen tijd ongetwijfeld het nieuws gezien over de uithuisplaatsing van tenminste 1.115 kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Een deel van deze kinderen is opgevangen in een pleeggezin. Wij willen graag weten hoe jij als pleegouder de berichtgeving over dit onderwerp ervaart en wat dit met je doet. Zou je daarover met ons in gesprek willen gaan?

Nieuws over uithuisplaatsingen

Het aantal uit huis geplaatste kinderen van gedupeerde toeslagenouders ligt mogelijk nog hoger dan 1.115. Het is onzeker of deze kinderen nog terug kunnen naar hun ouders: hoe langer een kind in een ander gezin woont, hoe meer het gehecht raakt aan dit gezin. Dit kan voor de rechter een reden zijn om het kind niet terug te plaatsen naar de eigen ouders. Naast het nieuws over uithuisplaatsingen van kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire is er meer kritiek op uithuisplaatsingen in Nederland. Al in 2013 waarschuwde de Kinderombudsman voor fouten in de rapportages waarop uithuisplaatsingen gebaseerd zijn. Door problemen in de jeugdhulp krijgen uit huis geplaatste kinderen en hun ouders niet de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben, of moeten ze hier lang op wachten. Daardoor kan het lang duren voordat een kind teruggaat naar de eigen ouders – of wordt een terugplaatsing zelfs onmogelijk.

Interviews met pleegouders

Als pleegouder zorg je voor kinderen die uit huis zijn geplaatst. Daarom willen we onderzoeken wat deze berichten over uithuisplaatsingen met jou als pleegouder doen en met welke gevoelens je naar deze berichten kijkt. Hoe kijk je aan tegen dit systeem en tegen de positie die jij daarin hebt als pleegouder? Krijg je reacties uit je omgeving over dit onderwerp en hoe ga je daarmee om? 

Over deze vragen en de gevoelens die dit bij jou oproept, willen we graag met je verder praten in een interview van ongeveer een uur. Iedere pleegouder kan hieraan meedoen, ongeacht je ervaringen met uithuisplaatsingen. Het interview zal online zijn en in januari plaatsvinden op het moment dat jou het beste uitkomt. Laat je gegevens achter in het formulier en we nemen contact met je op om een afspraak te maken.

Aanmelden interview

Als NVP weten we wat er speelt en leeft bij pleeggezinnen. Zo kunnen we de belangen van pleeggezinnen behartigen, laten horen wat voor pleeggezinnen belangrijk is en zo samen de pleegzorg verbeteren. Omdat het onderwerp uithuisplaatsingen ingewikkeld en gevoelig is, willen we er graag dieper op ingaan in een aantal interviews. Op die manier krijgen we een beter beeld hoe pleegouders hier tegenaan kijken.

Helpdesk

Heb je vragen over dit onderwerp of over jouw positie als pleegouder? Of kunnen we je ergens anders bij helpen? Neem dan contact op met onze helpdesk. We denken graag met je mee en helpen je op weg.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten