Weert

Weert – vlaai, verhalen en waardevolle ontmoetingen.

Na ons bezoek aan Friesland reisden we af naar het zuiden: Limburg! In Weert werden we warm onthaald met een heerlijke stuk vlaai. Gewoon, uit het vuistje🍰. We trapten de avond af met een korte introductie over de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP). Niet iedereen kende ons al, dus voor wie dat geldt – en voor alle meelezers hier op de website – even in het kort:

🤝 De NVP komt op voor jou. We zetten ons in voor de belangen van pleeggezinnen in Nederland.
📞 We hebben een helpdesk. Heb je vragen over pleegzorg, wil je weten wat je rechten en plichten zijn als pleegouder of wil je meer informatie over een pleegzorgonderwerp? Neem gratis en vrijblijvend contact op! (www.denvp.nl/helpdesk)
🚀 We starten projecten die pleegzorg beter maken. En ja, daar kun jij als pleegouder ook aan bijdragen! Benieuwd naar de ervaringen van pleegpubers in hun contact met pleegouders en wil je graag weten wat jij daarvan kan leren? Neem dan deel aan een spiegelbijeenkomst! Bijvoorbeeld in Maastricht of in andere regio's: www.denvp.nl/bijeenkomst-detail/623/spiegelgesprek-samenwerken-in-het-pleeggezin-maastricht

Maar nu terug naar Weert. We gingen in gesprek met de pleegouders daar en hoorden verhalen die ons raken én inspireren om verder te strijden voor betere pleegzorg. Een greep uit de thema’s:

🏠 18 jaar, en dan?
Een pleegkind wordt 18 en ineens verandert alles. Terwijl de behoefte aan stabiliteit en begeleiding natuurlijk niet stopt op die verjaardag. In theorie kan pleegzorg aangevraagd en eventueel verlengd worden tot 21 of zelfs 23 jaar – tot 23 alleen als dat ‘echt noodzakelijk’ wordt gevonden. Als pleegouder voel je juist: dit kind is er nog niet klaar voor. Toch stoppen begeleiding en financiering. Maar je zegt natuurlijk niet: “Gefeliciteerd met je 18e, en succes verder.” Zonder opvang of huisvesting staat een jongere anders gewoon op straat. Dit vraagt dringend aandacht van gemeenten. 👉 Wist je dat jeugdzorg vaak stopt rond 18 jaar, ook als de vijf basisvoorwaarden – de Big 5 – nog niet op orde zijn? De Big 5-coalitie wil dát veranderen. Lees meer: www.nji.nl/van-jeugd-naar-volwassenheid/jongeren-ondersteunen-bij-hun-Big-5
Sommige pleegkinderen kunnen de verantwoordelijkheid van financiële zelfredzaamheid nog niet aan en hebben behoefte aan bewindvoering, al dan niet verplicht vanwege aantoonbare verkwisting en schulden. Maar hoe regel je dat als de biologische familie uit beeld is en hulp van eventuele voogd is gestopt met bereiken 18e levensjaar. Weet jij het? De helpdesk helpt je graag.

🫂 Einde zonder afscheid
Als een pleegzorgtraject eindigt – soms na jaren – volgt lang niet altijd een eindgesprek of nazorg. Terwijl pleegouders én eigen kinderen van pleegouders dan juist behoefte hebben aan verwerking. Het ontbreken van nazorg kan grote impact hebben, tot aan trauma en uitval op werk aan toe. Dit moet anders.

📋 Te veel op het bord van pleegouders
Begeleiding vanuit jeugdbescherming of pleegzorgorganisaties laat soms te wensen over. Pleegouders voelen zich soms eerder een coördinator of manager. Declaraties, vervoer, contact met biologische ouders, bezoekregelingen… “Ik ben gestopt met declareren. Het kost me meer dan het oplevert.”

🧩 Voorbereiding voor ouders
Als het goed gaat met een kind in het pleeggezin, gaat het soms juist slechter met de ouders. Wie ondersteunt hen? Ook hier is ruimte voor verbetering.

🧾 Rechten, plichten en onduidelijkheden
We bespraken een casus: een crisisplaatsing die overging in langdurige pleegzorg, maar waarbij de reden van de uithuisplaatsing níet werd doorgegeven aan het pleeggezin. Lastig, want hoe kun je dan de juiste ondersteuning bieden?
Zowel de pleegouder als het kind wist niet waarom terugkeer naar huis niet mogelijk was. Dit roept vragen op: Welke informatie hoort een pleegouder eigenlijk te krijgen? Wat zijn je rechten en plichten in dit soort situaties?
Als pleegouder heb je informatie nodig om goed voor je pleegkind te kunnen zorgen en het kind te kunnen begeleiden. Daarom heb je als pleegouder het recht om informatie te krijgen die noodzakelijk is om je taak als pleegouder goed uit te voeren; dat staat in de Jeugdwet. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie of ouders wel of niet het gezag hebben en of er een omgangsregeling is.
Een verzoek dat bij de kinderrechter gedaan wordt door de jeugdbeschermer hoort besproken te worden met het kind. Dan wordt het kind ook geïnformeerd.
Wil je meer informatie over het recht op informatie? Kijk dan eens op pleegzorg.nl.

🧭 Wie is wie?
Nieuwe pleegouders gaven aan dat ze in het begin veel informatie misten. Good to know: de digitale Startwijzer voor (nieuwe) pleegouders is geüpdatet! Met actuele info en praktische tips helpt hij je op weg in de wereld van pleegzorg: Startwijzer pleegzorg voor ouders en pleegouders.
Er is ook een versie voor pleegjongeren en eigen kinderen van pleegouders: Startwijzer jongeren (www.denvp.nl/start)

Weert, bedankt voor jullie openheid, jullie verhalen – en natuurlijk: de vlaai. 💛

Sluiten