Stoutenburg – groener dan groen
Onze tour langs pleegoudernetwerken bracht ons naar het prachtige Stoutenburg. Wat een mooi plaatsje, vooral nu in dit frisse lentegroen. We waren te gast bij Lisa Finnema, die ons met open armen ontving op deze schitterende locatie. Negen pleegouders uit de regio schoven aan. Wist je dat er in Stoutenburg regelmatig een avond voor pleegouders wordt georganiseerd? Vaak is dit een avond waarbij je ervaringen kunt uitwisselen, gecombineerd met een inhoudelijk thema. Gezellig en leerzaam dus!
Extra bijzonder tijdens onze tour: Ingrid van de NVP Helpdesk was live aanwezig in Stoutenburg. Samen doken we in de rechten en plichten van pleeggezinnen en dat leverde de nodige nieuwe inzichten op. We zetten de belangrijkste punten van de avond op een rij:
🔹 Een hulpverleningsplan
Tijdens de eerste weken van een uithuisplaatsing hoort er een plan te zijn, opgesteld met ouders, kind, pleegouders en professionals. Zo’n plan geeft richting: waar werken we naartoe? Wat zijn de doelen? En hoe zit het met de bezoekregelingen? Er is instemming van pleegouders nodig voor hun rol in het plan, maar in de praktijk loopt dat vaak anders. “Alsof je agenda niet bestaat,” werd er opgemerkt. Belangrijk dus: geef je grenzen aan.
🔹 Een startgesprek
Het klinkt logisch: een goede start met duidelijke afspraken. Toch vindt zo’n gesprek lang niet altijd plaats. Heb je het gemist? Vraag er gerust alsnog om. En ben je als pleegouder niet uitgenodigd? Vraag of je erbij mag zijn — het gaat tenslotte over jouw pleegkind.
🔹 Een vertrouwenspersoon – voor jou én je pleegkind
Heb je een klacht? Dan kun je terecht bij je pleegzorgbegeleider of voogd en eventueel bij de klachtencommissie. Een vertrouwenspersoon kan je daarbij helpen. Zowel pleegouders als pleegkinderen hebben recht op een vertrouwenspersoon. Let op: soms zijn er wachttijden, dus wees er op tijd bij. Je vindt een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl
🔹 Extra vergoeding (toeslagen)
Wist je dat je recht hebt op extra toeslagen bij crisisopvang, voor pleegkinderen met een beperking of als je zorgt voor drie of meer pleegkinderen? Vraag ernaar bij je begeleider — je hebt er gewoon recht op.
🔹 Pleegzorg tot 21 jaar (of langer)
Pleegzorg stopt niet automatisch als een kind 18 wordt. Zolang pleegkind én pleegouder dat willen, lopen de vergoeding en begeleiding standaard door tot het kind 21 is. Verlenging tot 23 jaar is ook mogelijk, dit heet verlengde pleegzorg.
📞 Vragen? De Helpdesk helpt.
Onze helpdesk is er voor elke pleegouder. Groot of klein, praktisch of gevoelig: geen vraag is te gek. Heb je een vraag? Vul dan het contactformulier in. We bellen je zo snel mogelijk terug om met je mee te denken.