Arnhem it is!
Nog maar net verhuisd, maar al van harte welkom bij twee pleegouders in Arnhem! Bij binnenkomst voelde het alsof ze er al jaren woonden: “We hebben het zo snel mogelijk huiselijk gemaakt, belangrijk dat pleegkinderen zich snel thuis voelen.”
Acht pleegouders kwamen samen, samen met aanjager Sietse. Een gemêleerde samenstelling van pleegmoeders, -vaders en -grootmoeder, voltijd en deeltijd.
Veel punten besproken waar herkenning op was. Er waren dilemma’s:
- Privacy vs. veiligheid. Er komen al veel mensen thuis over de vloer, te pas en te onpas. Naar aanleiding van Vlaardingen wordt nu soms ook de slaapkamer en/of het hele huis gecheckt. Begrijpelijk, maar ook lastig i.v.m. de eigen privacy. Dat is en voelt als een dilemma. Tot hoever ga jij?
- Transparantie vs. openheid. Pleegouders merken dat wat zij vertellen niet altijd hetzelfde is als wat wordt vastgelegd. Door weinig inzage en gebrek aan hoor en wederhoor ontstaan misverstanden. Dit maakt samenwerking lastiger en zorgt ervoor dat pleegouders terughoudender worden in wat ze delen.
- Stem van de ouder vs. het kind. De bezoekregelingen worden soms als lastig ervaren. Is het echt goed voor het kind? In wiens belang zijn de bezoekregelingen en in hoeverre wordt de stem van het kind meegewogen? Tip: schrijf het gedrag van je kind op vóór en na de regeling. Blijf dat goed monitoren en opbouwen in het dossier.
Maar ook vragen aan de groep, zoals:
Gedrag dat maar niet beter wordt. Hoe ga ik dat de komende tien jaar nog doen? Accepteren? Veel herkenning op de vraag.
Hoe wordt op school omgegaan met pleegzorg? De ervaringen uit de groep zijn wisselend. De ene school maakt van het tienminutengesprek een heel uur om meer van pleegzorg te weten te komen, terwijl een ander pleegkind al gauw een stempel krijgt en wordt geobserveerd door een team.
Andere pijnpunten:
Pleegzorg binnen het vrijwillige kader wordt als lastig ervaren. “Dat lukt alleen met een goede pleegzorgbegeleider," werd benadrukt. Gelukkig wordt de begeleiding door de aanwezigen als goed ervaren. Toch blijft de afhankelijkheid van één persoon groot, en dat maakt het systeem kwetsbaar.
Veel wisselingen van voogd. De samenwerking met voogden verloopt niet altijd soepel, mede door de vele wisselingen. Soms ontbreekt het aan begrip, bijvoorbeeld wanneer een voogd zelf geen ervaring heeft als ouder of pleegouder. Dat kan er soms voor zorgen dat pleegouders het gevoel hebben niet op één lijn te zitten met de voogd.
Een kartrekker
De groep biedt vooral herkenning, adviezen en een luisterend oor. Een waardevol netwerk! Wij vroegen ons af wat dit netwerk zo succesvol maakt. “Sietse!” riepen ze in koor.
Sietse is zelf pleegouder en wordt door pleegzorgaanbieder Entrea Lindenhout ingezet als kartrekker van tientallen pleegoudernetwerken in het oosten van het land. Zijn ervaringsdeskundigheid en grote betrokkenheid zorgen voor herkenning en vertrouwen binnen de groep. Met zijn kennis en inzet weet hij het netwerk steeds weer in beweging te brengen.
Ben jij op zoek naar een pleegoudernetwerk in het oosten? Laat het ons weten via pleegoudernetwerken@denvp.nl en wij koppelen je graag aan Sietse.