Amersfoort
Een kijkje onder de Gezinsparaplu
Vandaag geen bezoek aan een pleegoudernetwerk, maar een bijzonder bezoek aan de parapluhouders in regio Amersfoort. Tijdens hun vergadering mochten Judith en ik aanschuiven. Na afloop spraken we met Jan Terlouw, een van de parapluhouders.
Allereerst, wat zijn parapluhouders?
“Parapluhouders zijn ervaren pleegouders of gezinshuisouders die regionale netwerken van pleeggezinnen coördineren en versterken. We organiseren koffiemomenten en bijeenkomsten, brengen gezinnen met elkaar in contact en bieden een luisterend oor. Ook zijn we aanspreekpunt voor praktische hulpvragen en helpen we bij het werven van vrijwilligers en (deeltijd)pleegouders. In regio Eemland doen we dat met zes parapluhouders, verdeeld over negen netwerken.”
Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin jouw ondersteuning echt het verschil maakte?
“Echt het verschil maken gebeurt zelden in één klap. Het zijn meestal kleine bouwstenen die samen een stevig bouwwerk vormen rond het kind en de pleegouders. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we onlangs binnen de paraplu van pleeggezinnen. Een tiener kon tijdelijk niet meer op zijn vaste woonplek blijven; het liep daar even vast. Dankzij het netwerk was er snel een ander pleeggezin dat tijdelijk ruimte en tijd had voor hem. Dat gaf lucht aan de betrokken pleegouders en zorgde ervoor dat het kind in een vertrouwde omgeving kon blijven. Zo zie je hoe we samen, met kleine stappen, iets groots kunnen betekenen.”
Hoe verloopt de samenwerking met jeugdzorg of andere professionals?
“Een parapluhouder bevindt zich op het snijvlak van vrijwillige en professionele zorg. Ik vind dat een leuke en uitdagende positie, omdat het mij de ruimte geeft om in te zetten wat ik denk dat nodig is. De samenwerking met professionals verloopt steeds beter, omdat we elkaar meer leren kennen en de meerwaarde van de paraplu steeds beter over het voetlicht komt.”
Waar zit volgens jou de meerwaarde van informele ondersteuning naast professionele hulpverlening?
“Pleegouders kunnen professionele hulp soms als bedreigend ervaren. Ze zijn dan bijvoorbeeld bang om hun twijfels of fouten te bespreken met de professionele begeleiders. Die angst voelen ze bij mij niet, of in ieder geval minder, en daardoor zijn ze meer open over wat hen bezighoudt.”
Wat leer jij zelf van de gezinnen die je ondersteunt?
“Ik word elke keer weer verrast door het doorzettingsvermogen en het volhardingsvermogen van pleegouders; in het bijzonder van netwerkpleegouders. Zij nemen een kind in huis dat ze al kennen en moeten niet alleen een andere rol aannemen ten opzichte van het kind, maar ook ten opzichte van de biologische ouder. Dat zijn vaak ingewikkelde processen.”
Hoe zie jij de toekomst van De Gezinsparaplu?
Ik zie de toekomst van De Gezinsparaplu zeker rooskleurig in. We hebben een mooie groep parapluhouders en zijn goed ingebed bij MetMaya. Het blijft wel een uitdaging om alle pleegouders te bereiken, omdat pleegzorgorganisaties vanwege de AVG-wetgeving geen gegevens met ons mogen delen. Daardoor missen we soms pleeggezinnen in onze regio die we juist graag zouden willen bereiken.
De Gezinsparaplu is actief in Leusden, Amersfoort, Baarn, Eemnes, Bunschoten, Soest en Woudenberg. Ben jij pleegouder of gezinshuisouder? Sluit je aan bij een netwerk in jouw buurt via www.gezinsparaplu.nl/contact.