Eerste stop: Apeldoorn!
Vandaag ging de tour écht van start!🚐 Eerste halte: Apeldoorn, de stad van de Apenheul en Julianatoren. Maar voor ons draaide het om een bijzondere ontmoeting met vier pleegmoeders en een nieuwsgierig pleegzoontje, dat enthousiast de omgeving verkende. Het Pleegoudernetwerk Apeldoorn komt eens in de zes tot acht weken informeel bij elkaar, gewoon bij iemand thuis. Er is altijd genoeg om over te praten!
Wat een mooie verhalen en waardevolle ervaringen deelden deze pleegmoeders met ons. Over waarom ze voor pleegzorg kozen: "Zoveel liefde te geven." Over de band met hun pleegkinderen: "Het zijn niet mijn bloedjes, maar wel mijn parels." En een wijze raad aan aspirant-pleegouders: "Als het je alleen leuk lijkt, moet je het niet doen." Duidelijke taal, want alleen leuk is het niet.
Er werd openhartig gesproken over de uitdagingen: de lastige bezoekmomenten met ouders, de rol van de voogd en pleegzorgbegeleiders ("die klik is zó belangrijk!"), rechtszaken, de impact op eigen kinderen – alles kwam voorbij. En hoe extra ingewikkeld het wordt als een pleegkind uit een asielzoekerscentrum komt, met weer andere regels en instanties. Complexiteit alom! Juist daarom zijn zulke ochtenden zo waardevol: voor steun, advies en herkenning. Zoals één van de pleegmoeders zo treffend zei: Het delen van ervaringen met anderen, dáár leer ik van!
Tips uit Apeldoorn
✅ Onrust na bezoekmomenten?
Laat je pleegkind bij het bezoek andere kleding dragen en thuis omkleden en douchen. De geur van ‘thuis’ brengt rust en deze routine helpt bij de overgang en zorgt voor meer ontspanning.
✅ Monkey Town inruilen voor een Worteltuin. Minder prikkels en meer ontspanning tijdens een bezoekmoment met ouders – wie wil dat nou niet? Zoek een Worteltuin in de buurt en houd onze NVP-agenda in de gaten voor Worteltuin-bijeenkomsten. 🔗 www.stichtingwortel.nl/worteltuinen
✅ Geocaching!
Onderweg naar buiten kwamen we een minibieb tegen die onderdeel is van Geocaching. Ooit van gehoord? Wij niet! Het is een wereldwijde schattenzoektocht waarbij je met GPS-coördinaten verborgen 'caches' vindt. Superleuk om met je (pleeg)kinderen te doen! 🔗 www.geocaching.com/play
✅ Boekentip uit de minibieb
‘Bij mij thuis – Ieder gezin is anders, hoe is het bij jou?’ (Sara Kroos en Bianca Bloemen) is een speels kinderboek (4-8 jaar) dat met herkenbare tekeningen en versjes diverse thuissituaties laat zien, zodat kinderen zich kunnen verplaatsen in anderen en hun eigen verhaal kunnen delen.
Oproep 📢
Ben jij pleegouder in of rondom Apeldoorn en wil je ervaringen uitwisselen met andere pleegouders? Stuur een mail naar pleegoudernetwerken@denvp.nl en wij brengen jou in contact. Ben je nog niet zo lang pleegouder? Dan is dit netwerk extra waardevol – deze pleegmoeders hebben al heel wat jaren ervaring en delen die graag met je!
Op naar de volgende stop: Arnhem! 🚐✨