De NVP helpt... Linda

De NVP helpt... Linda

2 september 2024 om 15:01 door Michelle Snoeks 1 reactie

helpdesk banner groot.png

Vragen over pleegzorg, uitleg over rechten en plichten van pleegouders of meer informatie over de actualiteiten? Onze helpdesk helpt dagelijks op vele gebieden. Ingrid, Thirza en Sita bieden een luisterend oor en denken mee. In deze rubriek delen we een vraag of casus waar zij mee bezig zijn geweest de afgelopen weken. Dit keer Linda, die een vraag heeft over de BSO.

Linda* probeert al langere tijd buitenschoolse opvang (BSO) te regelen voor haar pleegdochter Joy. Linda’s pleegdochter heeft een verstandelijke beperking en gaat naar speciaal onderwijs, waar ook een specialistische BSO aanwezig is. Hier kan Joy leren om samen te spelen met kinderen die ze kent vanuit haar klas. De gemeente die verantwoordelijk is voor de jeugdhulp voor Joy (op grond van het woonplaatsbeginsel) geeft echter aan dat de (specialistische) BSO niet gefinancierd kan worden. De gemeente heeft namelijk geen contractafspraken met deze BSO en daarnaast zou het geen jeugdhulp zijn.  

We zochten uit dat andere gemeenten deze specialistische BSO wél als jeugdhulp zien en dit dus wel kunnen financieren. De gemeente zou maatwerk moeten kunnen leveren om zo de juiste hulp voor Joy in te kunnen zetten. Joy heeft namelijk recht op passende specialistische aanvullende jeugdhulp. De voogd van Joy gaat hierover met de gemeente in gesprek. Hopelijk komt er daardoor toch een oplossing! 

We kregen een mooie reactie van Linda toen we haar vroegen of ze nog tips voor ons had: “Blijf bestaan! We hebben jullie nodig. Het voelt soms zo onmachtig waar je tegenaan kunt lopen. Het is echt fijn dat er een organisatie is die meedenkt met de pleegouder!” 

Heb je ook een vraag? Neem contact met ons op. Ben je al lid van de NVP? Zo kan je ons ondersteunen in ons werk, waaronder de helpdesk. Klik hier 

*Namen zijn gefingeerd en bekend bij de redactie. 

Gerelateerde berichten

Reacties

  1. Ben Braal Ben Braal Schreef op 7 september 2024 om 22:54:34

    Beste Linda*

    Zoals Michelle, Thirza en collegae hier schrijven.

    Wil ik vanuit mijn kennis en ervaring

    Mijn vrouw en ik hebben na 10 jaar crises, uitwijk ( " pleeg") gezin sinds 30- 7- 2021 de Voogdij van GI ( Gecertificeerde Instelling als Rechtpersoon Voogd h et gezag overgenomen.

    Daarnaast werk ik als Medisch Adviseur Sociaal Domein.

    Hierdoor goed op de hoogte. Van #Jeugdwet , Wijziging Woonplaatsbeginsel, PGB en de Zorgplicht en Onderhoudsplicht die het college van B&W , Dus Burgemeester & Wethouders voor Voogdij Jongeren hebben.

    Lees dat de Voogd, neem aan namens Gecertificeerde Instelling. Die volledig net als jullie pleegzorgorganisatie betaald worden door de juiste Gemeente.

    Omdat hier over het woonplaatsbeginsel, wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet is na vele jaren uitstel dan per 01-01-2022 ingegaan.

    Maar de verzendende Gemeente

    Neem aan Joy* nu op jullie Gemeentelijke Basis Administratie staat ingeschreven .

    Maar dat een andere Gemeente, kan zelfs aan andere kant van Nederland zijn. Financieel!! Verantwoordelijk is, Zorgplicht en Onderhoudsplicht!

    Omdat bij formele Pleegzorg! Maar dan moet er wel een rechtsgeldig pleegzorgcontract, opvoedvariant, perspectief biedende. Of bij Voogdij door ( voormalige pleeggezin) De wet kent geen Pleeg"ouder"Voogdij.

    Een Voogdij contract waarbij de Pleegzorgorganisatie 1x / jaar bij Voogden thuis en apart met Kind mogen praten en veiligheidschecklist invullen.

    Alles wat ze meer doen alleen op aanvraag Burger Voogden.

    Zie www.burgervoogdij.nl en dan moet dit in het Voogdij contract staan!

    Is er geen dergelijk rechtsgeldig contract dan is er geen formele pleegzorg.

    En dit is als Kavel!! Tussen de Gemeenten onderling als Jeugdzorg met Verblijf, vergelijkbaar als Gezinshuish(ouder) en Instellingen. Van de Gemmenten @VNG Vereniging Nederlandse Gemeenten

    Hiervoor tussen de 200 tot 400 euro/ dag betalen alleen voor Huisvesting

    Terug baar gespecialiseerde BSO.

    Is zeker een Jeugdhulp voorziening.
    Jullie als pleeggezin zijn geen ouders! Die nav " keukentafelgesprek wat Wijkteam bij Jeugdhulp door ouders heeft en wijst op de verplichtingen die (inclusief juridische ouders, zonder gezag) hebben om aantal zaken naar eigen vermogen, tijd, reizen, halen brengen enz zelf te moeten regelen

    Maar Pleeggezinnen, mentoren, burgervoogd zijn geen ouders et deze ouderlijke zorgverplichtingen.

    Neen het college is cerantwoordelijk voor het regelen en financieren van alle zorg, Hulp, huisvesting, scholing Financiën, Sociaal netwerk. Voor Voogdij Jongeren! Ongeacht Voogdij 95 % bij de Gecertificeerde Instelling ligt bestuurder GI is hoofdelijk aansprakelijk als Voogdij 4 taken, plichten niet goed wordt uitgevoerd.

    Maar hier moet de Femmente die zich verschuilt dat ze geen overeenkomst met deze BSO hebben.

    Moeten dan een PGB beschikbaar stellen! .

    Ook voor het vervoer. Als dit niet in natura, taxi geregeld wordt. Naar Speciaal Onderwijs- Zorg zoals voor Joy Speciaal Onderwijs en ook gespecialiseerde BSO!

    Zie ook kinder en Bestuursrechter Willie Elferink. Wegwijs in de Jeugdwet

    De 51 uitzonderingen rondom # woonplaatsbeginsel #Jeugdwet

    Ook advocate Mariska Kramer en de juriste van Levvel

    Maar kort heel herkenbaar.
    Gemeenten weten het niet .Gemeente Raad moet College B&W controleren

    En Wijkteam, consulenten Jeugd.vegrijpen helemaal niet dat Pleeggezinnen geen ouders zijn.

    Mocht je vragen hebben Linda

    NVP helpdesk heeft mijn contactgegevens.

    Inderdaad top jé oproep er zijn voor kinderen met rugzak die niet meer Thuis mogen en kunnen wonen.

Plaats een reactie

Sluiten