In deze nieuwsbrief praten de NVP en LOPOR je bij over alles wat er speelt op het gebied van belangenbehartiging voor pleeggezinnen, landelijk en lokaal.
Klik hier voor de online versie
NVP logo

In de nieuwsbrief belangenbeharting en medezeggenschap praten we je bij over alles wat er speelt op het gebied van belangenbehartiging voor pleeggezinnen, zowel landelijk als lokaal.

We maken deze nieuwsbrief in samenwerking met LOPOR.

Trainingen over medezeggenschap voor pleegouderraden

Zit jij in de pleegouderraad van jouw pleegzorgorganisatie en wil je meer weten over medezeggenschap? Doe dan mee aan de training die de NVP en LOPOR organiseren in samenwerking met LOC Waardevolle zorg. In de training leer je alles over medezeggenschap en de rol van de pleegouderraad. Je kunt meedoen aan de trainingen in Zwolle of in Amsterdam in januari. Er is ook een online training voor als je er niet live bij een van de trainingen kan zijn.

Hoeboek voor pleegouderraden
Hoe vorm je een pleegouderraad? Hoe werk je samen? Wat is instemmingsrecht en wat is adviesrecht en waarin moet je als pleegouderraad betrokken worden? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen en praktische tips over de samenwerking en het functioneren van een pleegouderraad lees je in het Hoeboek voor pleegouderraden. Het hoeboek is gemaakt met LOPOR in samenwerking met LOC Waardevolle zorg. Bekijk het hoeboek en de andere ondersteuningsmaterialen voor pleegouderraden op de website.

➡️ lees verder

6

Bijzondere kosten pleegzorg: hoe komen we bij de bedoeling?

Column Peter van der Loo, directeur-bestuurder NVP

Over de basisbedragen die je als pleegouder ontvangt voor pleegzorg, de pleegvergoeding en toeslagen, is niet veel discussie. Over de vergoeding van bijzondere kosten des te meer, schrijft Peter in een column. De vergoeding van kosten wordt regelmatig beperkt door pleegzorgaanbieders. Begrijpelijk vanuit hun perspectief, want zo kunnen ze de kosten beheersbaar houden.

Maar hierdoor draaien pleegouders op voor de kosten en dat is onwenselijk: kosten die je maakt voor pleegzorg moeten vergoed kunnen worden. Als we het over dit uitgangspunt eens kunnen worden, kunnen we samen optrekken om oplossingen te vinden die aan de ene kant vergoeding van alle kosten mogelijk maken en aan de andere kant zorgen voor een sluitende bedrijfsvoering.

Lees de column van Peter:

➡️ lees verder

5

Update vergoeding kosten kinderopvang: start onderzoek

Pleegouders krijgen een groot deel van de kosten die zij maken voor kinderopvang voor hun pleegkinderen niet vergoed, bleek uit onderzoek dat we eerder dit jaar deden. In brieven die we aan de Tweede Kamerleden stuurden en gesprekken die we met hen voerden, brachten we dit probleem onder de aandacht. Het leidde tot een motie die de regering vraagt om met gemeenten en aanbieders te overleggen over oplossingen voor deze kosten die pleegouders maken voor kinderopvang. Deze motie werd in juni aangenomen.

Om uitvoering te geven aan deze motie, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onderzoek. Zo kan het probleem in kaart gebracht worden en kan hiervoor een oplossing gezocht worden. In deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

3

Samen werken aan goede pleegzorg: voer in jouw regio Het goede gesprek over pleegzorg!

In het project ‘Het goede gesprek’ stimuleert de NVP samen werken aan goede pleegzorg. Alle partijen die in een (jeugdzorg)regio betrokken zijn bij pleegzorg, gaan in Het goede gesprek met elkaar om tafel en bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Dit doen ze op basis van een onderzoek in de regio en door hun eigen ervaringen en perspectief te delen. Pleeggezinnen, ouders, professionals en beleidsmakers komen zo samen tot een plan met acties om de pleegzorg in hun regio te verbeteren.

In het afgelopen jaar zijn de regio’s Rijk van Nijmegen en West Brabant Oost met Het goede gesprek aan de slag gegaan. Pleegouders, pleegkinderen, eigen kinderen, ouders, professionals en beleidsmakers kwamen meerdere keren bij elkaar om uit te wisselen hoe het met de pleegzorg in hun regio gaat. In beide regio’s zijn concrete verbeteracties voorgesteld voor verschillende onderwerpen.

Eén daarvan is de ontwikkeling van een nieuwe startwijzer voor pleegouders én ouders. Daarin is onder meer aandacht voor praktische afspraken over samenwerking. Ook pleegouders, ouders, pleegkinderen en eigen kinderen van pleegouders in andere regio's kunnen de startwijzer gebruiken. Laat ons weten wat volgens jou niet mag ontbreken in de startwijzer!

Aan de slag!
Wil je ook in jouw regio aan de slag met Het goede gesprek? Je kunt het hele traject volgen, maar het is ook mogelijk om met onderdelen ervan aan de slag te gaan. In de flyer of in deze video vind je meer informatie over de stappen van Het goede gesprek. Neem contact op met Linda via ldouma@denvp.nl om de mogelijkheden te bespreken.

➡️ lees verder

7

Wijziging woonplaatsbeginsel: vooral pleegoudervoogden ervaren knelpunten

Op 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel, dat regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp, gewijzigd. Sinds de wijziging krijgt de helpdesk van de NVP hier veel vragen over en daarom hebben we onderzocht welke gevolgen de wijziging heeft voor pleegouders. Uit het onderzoek blijkt dat vooral pleegoudervoogden met problemen te maken krijgen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor jeugdhulp voor hun pleegkind en ervaren meer regeldruk als gevolg van de wijziging. Daarnaast noemen pleegouders het ontbreken van contracten tussen gemeente en jeugdhulpaanbieder en de afstand tot de nieuw verantwoordelijke gemeente als grootste knelpunten.

➡️ lees verder

woonplaatsbeginsel (590 x 300 px) (1)

Informele steun: wat is er en waar heb je behoefte aan?

Informele steun uit het eigen netwerk van een pleeggezin of van vrijwilligers kan helpen om pleegzorg vol te houden. Daarom wil de NVP deze vorm van steun versterken. We zijn benieuwd welke vormen en initiatieven van informele steun er voor pleeggezinnen zijn, waar je gebruik van maakt en waaraan behoefte is. Zou je daarvoor een paar korte vragen willen beantwoorden?

➡️ lees verder

informele steun (590 x 300 px)

Abonneren

Is deze nieuwsbrief aan je doorgestuurd of lees je de nieuwsbrief online en wil je hem volgende keer zelf ontvangen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief belangenbehartiging:

➡️ Abonneren nieuwsbrief

Heb je vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Laat het ons weten door deze mail te beantwoorden!

nvp lopor (1)

footer nieuwsbrief belangenbehartiging (1)

De NVP | Privacybeleid | Afmelden voor de nieuwsbrief