Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Samen met Stichting Kinderpostzegels hebben we een startpakket gemaakt voor nieuwe pleeggezinnen. Ieder nieuw pleeggezin krijgt zo'n startpakket van de pleegzorgorganisatie. Het startpakket helpt je op weg bij een nieuwe plaatsing.

Startwijzer en checklist

De startwijzer bevat praktische tips en informatie voor pleegouders. We hebben ook een checklist gemaakt die helpt om stil te staan bij alles wat belangrijk is als er een pleegkind in je gezin komt. Je kunt de startwijzer en de checklist downloaden.

Startwijzer bij een nieuwe plaatsing

Checklist bij een nieuwe plaatsing

Wisselschrift

In het wisselschrift kunnen pleegkinderen hun gedachten, ervaringen en ideeën opschrijven of tekenen. Jij kunt als pleegouder aan de andere kant van het schrift reageren. Het wisselschrift kan natuurlijk ook gebruikt worden om ervaringen uit te wisselen met de ouders. 

Gespreksspel

IMG-1268Het gespreksspel 'Dromen, denken, doen' biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met pleegkinderen. Voor oudere pleegkinderen zijn er speciale vragen. 

"Het spel is leuk! Op de goede momenten pak ik het spel er soms bij. Dan pakken we willekeurig een kaart en gebruiken die als gespreksonderwerp. Daar komen vaak mooie dingen uit. Een spel spelen met pubers is een uitdaging. Een gesprek voeren soms ook, maar dit spel kan een mooie opening geven. Zomaar een vraag stellen wordt soms irritant gevonden, maar een kaartje trekken en die vraag bespreken wekt minder weerstand op."

Wil je het gespreksspel ontvangen? Je kunt het hier gratis bestellen. 

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over pleegzorg en de NVP? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven
Sluiten