Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Versterken van de kracht van pleegouders

Versterken van de kracht van pleegouders

Om een verschil te blijven maken in het leven van pleegkinderen is het belangrijk dat pleegouders kunnen blijven leren en zich zo blijven ontwikkelen. In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken de NVP en Jeugdzorg Nederland in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan het versterken van de kracht van pleegouders door leren en je ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het pleegouderschap.

Platform pleegzorg.nl

Het moet vanzelfsprekend zijn dat je als pleegouder altijd ergens terecht kunt om te leren, te informeren en om andere pleegouders te ontmoeten. Daarvoor ontwikkelen we een nieuw platform: pleegzorg.nl.

Het platform pleegzorg.nl vervangt in het voorjaar van 2021 de huidige website pleegzorg.nl. Het platform is er om pleegouders te versterken in hun rol en om professionals te ondersteunen met kennis en verwijzingen. Op het platform komt

  • een bibliotheek met betrouwbare informatie
  • leeraanbod over uiteenlopende pleegzorgonderwerpen
  • een community speciaal voor pleegouders

Samen bouwen aan pleegzorg.nl

samenbouwenaanpleegzorg.nl.pngAlle informatie over de ontwikkeling van het nieuwe platform pleegzorg.nl vind je op de website samenbouwenaanpleegzorg.nl. Daar vind je ook informatie hoe jij kunt bijdragen aan of meedenken over het platform. 

Samenbouwenaanpleegzorg.nl

samenbouwenaanpleegzorg.nl2.png

Panel pleegzorg.nl

Wil jij bijdragen aan of meedenken over het platform pleegzorg.nl? Meld je aan voor het panel!

Aanmelden

Ontwikkellijnen

In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken pleegouders, professionals uit de pleegzorg, organisaties, gemeenten en anderen samen aan verschillende projecten en activiteiten. Deze projecten en activiteiten zijn ondergebracht in vijf ontwikkellijnen:

1. De winkel voor pleegouders
Een inhoudelijk onderbouwd en compleet leer- en ontwikkelassortiment voor pleegouders, dat bestaat uit traditionele en eigentijdse (leer)vormen.

2. De werkplaats voor nieuwe inhoud en leervormen
Meer variatie in het aanbod, door vernieuwing van het inhoudelijke aanbod en door de ontwikkeling van innovatieve leervormen.

3. De etalage voor het totale aanbod
Een goed bekend, toegankelijk overzicht van het landelijke leer- en ontwikkelaanbod, vanuit een centraal (digitaal) punt.

4. De doe-het-zelvers: pleegouders in regie
Pleegouders staan zelf aan het roer in de ontwikkeling van hun pleegouderrol en de professionals ondersteunen hen hierbij.

5. De duurzame organisatie en financiering
De organisatie en financiering van het leeraanbod zijn geborgd, op basis van een overeenkomst met pleegzorgaanbieders en in samenwerking met gemeenten en andere partijen en programma’s.

De Verhalen

In 'De Verhalen' vertellen pleegouders en andere betrokkenen over het programma Versterken van de kracht van pleegouders. Je vindt er ook meer informatie en achtergronden over het programma. Klik op de link hieronder om De Verhalen te downloaden:

Nieuws over Versterken van de kracht van pleegouders

Versterken van de kracht van pleegouders: programmaverslag eerste fase

versterken.pngdinsdag 12 mei 2020 11:37 Het opvoeden van een pleegkind is soms best ingewikkeld. Daarom is het belangrijk dat je ook jezelf kunt blijven ontwikkelen als pleegouder. Jeugdzorg Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de NVP startten in 2017 met het programma Versterken van de kracht van pleegouders, dat het voor pleegouders mogelijk maakt om zich persoonlijk te ontwikkelen. In het verslag van de eerste fase van het programma lees je wat er tussen 2017 en 2019 is gedaan en waaraan we in 2020 in de volgende fase van het programma werken. lees verder

Enquête over leeractiviteiten op platform: denk je mee?

samenbouwenaanpleegzorg.nl.pngdonderdag 07 mei 2020 16:43 Op samenbouwenaanpleegzorg.nl komt vanaf juni 2020 een overzicht van zo veel mogelijk (online) activiteiten voor pleegouders in Nederland. Bijvoorbeeld online trainingen, lezingen en thema-avonden van pleegzorgorganisaties. Wil jij meedenken hoe we deze activiteiten het beste kunnen presenteren? Vul dan de korte enquête in. lees verder

Samen bouwen aan platform pleegzorg.nl

Untitled design.pngdinsdag 28 april 2020 08:00 Een verschil (blijven) maken in het leven van pleegkinderen is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk voor pleegouders. Het moet vanzelfsprekend zijn dat pleegouders altijd ergens terecht kunnen om te leren, informatie te vinden en elkaar te ontmoeten. In het voorjaar van 2021 komt er daarom een online platform met een bibliotheek, leeraanbod en een community: pleegzorg.nl. Om je te informeren over de ontwikkeling van het platform en hoe je daaraan bij kunt dragen, is vandaag de website samenbouwenaanpleegzorg.nl gelanceerd! lees verder

Investeren in de kracht van pleegouders - onderzoek

Samen met onderzoeksbureau PIONN heeft de NVP onderzoek gedaan naar het aanbod van scholing voor pleegouders. Ook is er een studie uitgevoerd naar de behoefte aan deskundigheidsbevordering voor pleegouders. Op basis van de inzichten uit dit onderzoek is het huidige programma Investeren in de kracht van pleegouders gestart. Klik op de button hieronder voor meer informatie.

netwerkbol.PNG

'Investeren in de kracht van pleegouders' - onderzoek

Lees verder

Terug naar projecten

Sluiten