Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Versterken van de kracht van pleegouders

Versterken van de kracht van pleegouders

Om een verschil te blijven maken in het leven van pleegkinderen is het belangrijk dat pleegouders kunnen blijven leren en zich zo blijven ontwikkelen. Want pleegzorg is waardevol, maar kan ook zwaar en ingewikkeld zijn. In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken de NVP en Jeugdzorg Nederland samen aan het versterken van de kracht van pleegouders door leren en je ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het pleegouderschap. 

Waar werken we aan in het programma?

Wat zou het mooi zijn als leren en je blijven ontwikkelen voor alle pleegouders vanzelfsprekend is. En dat zij op één plek een compleet overzicht kunnen vinden van alle cursussen, trainingen en andere ondersteuning in heel Nederland. Waar ze zelf hun ontwikkelpad kunnen uitstippelen. En waar ze zich in kunnen schrijven voor een (online) training waar en wanneer het hen uitkomt. Ongeacht in welke regio ze wonen of bij welke pleegzorgorganisatie ze zijn aangesloten.

We hebben een infographic gemaakt waarin wordt uitgelegd waar we aan werken en hoe we dat doen. Klik op de button hieronder om de infographic te downloaden.

Vijf ontwikkellijnen

In het programma werken pleegouders, professionals uit de pleegzorg, organisaties, gemeenten en anderen samen aan verschillende projecten en activiteiten. Deze projecten en activiteiten zijn ondergebracht in vijf ontwikkellijnen:

1. De winkel voor pleegouders
Een inhoudelijk onderbouwd en compleet leer- en ontwikkelassortiment voor pleegouders, dat bestaat uit traditionele en eigentijdse (leer)vormen.

2. De werkplaats voor nieuwe inhoud en leervormen
Meer variatie in het aanbod, door vernieuwing van het inhoudelijke aanbod en door de ontwikkeling van innovatieve leervormen.

3. De etalage voor het totale aanbod
Een goed bekend, toegankelijk overzicht van het landelijke leer- en ontwikkelaanbod, vanuit een centraal (digitaal) punt.

4. De doe-het-zelvers: pleegouders in regie
Pleegouders staan zelf aan het roer in de ontwikkeling van hun pleegouderrol en de professionals ondersteunen hen hierbij.

5. De duurzame organisatie en financiering
De organisatie en financiering van het leeraanbod zijn geborgd, op basis van een overeenkomst met pleegzorgaanbieders en in samenwerking met gemeenten en andere partijen en programma’s.

Ontwikkelgroepen 

Per ontwikkellijn zijn één of meerdere ontwikkelgroepen samengesteld van mensen die de projecten en activiteiten uitvoeren. Dit zijn pleegouders, medewerkers van pleegzorgaanbieders en anderen die hun bijdrage willen leveren. Wil je ook meehelpen of meedenken? Neem dan contact op met Maartje via mgardeniers@denvp.nl.

Klik hier om de afbeelding van de vijf ontwikkellijnen te vergroten.

De Verhalen

In 'De Verhalen' vertellen pleegouders en andere betrokkenen over het programma Versterken van de kracht van pleegouders. Je vindt er ook meer informatie en achtergronden over het programma. Klik op de link hieronder om De Verhalen te downloaden:

Werkconferentie Versterken van de kracht van pleegouders

Op 31 mei 2018 kwamen bijna honderd mensen die betrokken zijn bij het programma bij elkaar op een werkconferentie. Op deze bijeenkomst werd verteld waaraan gewerkt wordt in de verschillende ontwikkellijnen. In het programmaboekje kun je hierover meer lezen. Daarna gingen de deelnemers aan de slag in verschillende deelsessies. De middag werd vastgelegd in bovenstaande tekening, waarin onderwerpen die ter sprake kwamen vastgelegd zijn. Een uitgebreid verslag van de werkconferentie kun je hier downloaden:

Documenten

Uitvoeringsplan

Meer informatie over de strategische hoofdlijnen van dit programma en de uitwerking van de activiteiten staan in het uitvoeringsplan dat hier te downloaden is.

Learning history

De learning history is een verzameling van inzichten en citaten uit de focusgroepen die georganiseerd werden.

Verslag werkconferentie 2017

Op 22 juni 2017 vond een bijeenkomst plaats waarbij zo’n zestig betrokkenen verdere invulling gaven aan de hoofdlijnen van het programma.

Nieuws over 'Investeren in de kracht van pleegouders'

Meld je aan voor de training in trainerskwaliteiten

illustratie van de training - 2019.pngdonderdag 18 juli 2019 14:24 Heb jij ervaring met het opvoeden en begeleiden van uit huis geplaatste kinderen in een gezin? En zou je die specifieke kennis en ervaring als trainer willen delen met andere pleeg- en gezinshuisouders? Meld je dan aan voor de training in trainerskwaliteiten! lees verder

Meld je aan voor het panel van Versterken van de kracht van pleegouders

180219_versterken_illustratie_gezin.jpgdinsdag 16 juli 2019 10:00 In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken Jeugdzorg Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de NVP aan het verbeteren van leer- en ontwikkelmogelijkheden voor pleegouders. We willen graag pleegouders en anderen betrekken bij het programma. Daarvoor starten we een panel dat bestaat uit (oud-)pleegouders, pleegzorgprofessionals en andere geïnteresseerden. Als je deelneemt aan het panel, krijg je regelmatig uitnodigingen om te vertellen wat jij denkt over de verschillende onderdelen van het programma! lees verder

Versterken van de kracht van pleegouders: de verhalen

180219_versterken_illustratie_gezin.jpgdonderdag 11 juli 2019 16:16 In het programma Versterken van de kracht van pleegouders werken we samen met Jeugdzorg Nederland aan het versterken van de kracht van pleegouders door leren en je ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het pleegouderschap. In 'De verhalen' lees je over de voortgang van het programma. lees verder

Investeren in de kracht van pleegouders - onderzoek

Samen met onderzoeksbureau PIONN heeft de NVP onderzoek gedaan naar het aanbod van scholing voor pleegouders. Ook is er een studie uitgevoerd naar de behoefte aan deskundigheidsbevordering voor pleegouders. Op basis van de inzichten uit dit onderzoek is het huidige programma Investeren in de kracht van pleegouders gestart. Klik op de button hieronder voor meer informatie.

netwerkbol.PNG

'Investeren in de kracht van pleegouders' - onderzoek

Lees verder

Terug naar projecten

Sluiten