Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Startpakket voor nieuwe pleeggezinnen

Samen met Stichting Kinderpostzegels hebben we een startpakket gemaakt voor nieuwe pleeggezinnen. Ieder nieuw pleeggezin krijgt zo'n startpakket van de pleegzorgorganisatie. Daarnaast blijven we nieuwe pleeggezinnen in de maanden na een eerste plaatsing ondersteunen met tips en informatie en beantwoorden we vragen.

Startpakket

Als startend pleeggezin komen er veel nieuwe dingen op je af. Er komt een nieuw kind in je gezin, of misschien wel meer dan één. Je krijgt te maken met hulpverleners, de eigen ouders van het pleegkind en een jeugdbeschermer. Voordat je start als pleegouder heb je een STAP-cursus doorlopen, maar daarmee weet je vaak nog niet alles. Het startpakket helpt je op weg. Een paar voorbeelden:

De startwijzer bevat praktische tips en informatie voor pleegouders. We hebben ook een invulgedeelte gemaakt dat helpt om stil te staan bij alles dat belangrijk is als er een pleegkind in je gezin komt. Je kunt de startwijzer hier downloaden: www.denvp.nl/start.

In het wisselschrift kunnen pleegkinderen hun gedachten, ervaringen en ideeën opschrijven of tekenen. Jij kunt als pleegouder aan de andere kant van het schrift reageren. Het wisselschrift kan natuurlijk ook gebruikt worden om ervaringen uit te wisselen met de ouders. 

Het gespreksspel 'Dromen, denken, doen' biedt de mogelijkheid om in gesprek te gaan met pleegkinderen. Voor oudere pleegkinderen zijn er speciale vragen. 

Het spel is leuk! Op de goede momenten pak ik het spel er soms bij. Dan pakken we
willekeurig een kaart en gebruiken die als gespreksonderwerp. Daar komen vaak mooie
dingen uit. Een spel spelen met pubers is een uitdaging. Een gesprek voeren soms ook,
maar dit spel kan een mooie opening geven. Zomaar een vraag stellen wordt
soms irritant gevonden, maar een kaartje trekken en die vraag bespreken
wekt minder weerstand op.

Terug naar projecten

BLOGS.png

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, daarin houden we je op de hoogte van al het nieuws over pleegzorg!

Inschrijven
Sluiten