Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Kennisagenda Pleegzorg

Kennisagenda Pleegzorg

Met het project Kennisagenda Pleegzorg willen we ervoor zorgen dat kennis die van belang is voor succesvolle pleegzorg beschikbaar is. En dat deze kennis gebruikt kan worden waar dat nodig is. Daarom verzamelen we in dit project samen met pleegouders, professionals, onderzoekers en gemeenten ideeën en adviezen voor nieuw onderzoek over pleegzorg. Dat kan gaan over theoretische aspecten, over preventie en over verbeteringen. In dit project werken we samen met het Nederlands Jeugdinstituut.

In de kennisagenda verzamelen we onderwerpen die pleegouders, professionals, onderzoekers en gemeenten belangrijk vinden. Vervolgens bespreken we met onderzoekers bij hogescholen, universiteiten en uit de praktijk welke onderwerpen prioriteit hebben en welke mogelijkheden er zijn om deze onderwerpen te onderzoeken. Ook bespreken we hoe de resultaten van onderzoek dat al gedaan is beter gebruikt kunnen worden in de praktijk. Op deze manier kan nieuwe kennis ontwikkeld worden en bestaande kennis beter ingezet worden om goede pleegzorg mogelijk te maken. Een eerste versie van de kennisagenda is eind 2020 klaar.

Onderzoeksvragen

In verschillende gesprekken en focusgroepen zijn allerlei onderwerpen en thema's genoemd waarnaar onderzoek gedaan kan worden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van onderzoeksvragen die genoemd zijn:

"Hoe hangt het contact tussen leeftijdsgenoten onder pleegkinderen samen met het welbevinden van pleegkinderen?"

"Welke factoren dragen bij aan een succesvolle terugplaatsing naar biologische ouders?"

"Hoe kan de mening van jonge kinderen (0-12 jaar) beter gehoord worden bij (juridische en niet-juridische) processen en besluiten?"

"In hoeverre kan een betere voorbereiding op het pleegouderschap later breakdown voorkomen?"

Terug naar projecten

BLOGS.png

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, daarin houden we je op de hoogte van al het nieuws over pleegzorg!

Inschrijven
Sluiten