Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtip: hoe praat je met je (pleeg)kind over eenzaamheid?

Pleegzorgtip: hoe praat je met je (pleeg)kind over eenzaamheid?

3 maart 2021 om 14:00 door Dewie 0 reacties

Jongeren voelen zich sinds de coronacrisis eenzamer dan normaal, omdat ze minder sociaal contact hebben. Als je het vermoeden hebt dat je (pleeg)zoon of (pleeg)dochter zich eenzaam voelt is het goed daar iets mee te doen. Maar wat is een goede reactie? En hoe kun je helpen het sociale netwerk van je kind te verbeteren? Op het platform eenzamejongeren.com vind je informatie voor jongeren, ouderen en professionals over eenzaamheid, tips om eenzaamheid te signaleren en het bespreekbaar te maken. 

Wil je eenzaamheid met je (pleeg)kind bespreken? Houd er dan rekening mee dat jongeren zichzelf soms (nog) niet bewust zijn van hun gevoelens. Zij herkennen hun gevoel misschien helemaal niet als eenzaamheid, omdat er weinig over het onderwerp gesproken wordt. In onderstaande video vertellen jongeren wat hun ouders hebben gedaan, en waarom dat wel (of niet) fijn was! 

Wanneer je kind zich soms eenzaam voelt is dat niet direct een probleem. Het is zelfs normaal. De gevoelens van eenzaamheid zorgen ervoor dat je zoon of dochter getriggerd wordt leeftijdsgenoten op te zoeken. Hierbij kun je denken aan de eerste weken op een nieuwe school. Je kind heeft tijd nodig om nieuwe mensen te leren kennen. Wanneer eenzaamheid langer duurt kan het een probleem worden. 

Hoe ga je het gesprek aan met je (pleeg)kind?

1. Stel open vragen en luister
Toon interesse in het gevoel van je kind door goed te luisteren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is één eenvoudige vraag stellen al te veel. Blijf het desondanks wel doen! Laat je betrokkenheid merken, stel open vragen en reageer op het antwoord. 

2. Vraag hoe het gaat
Je mag best laten merken dat je jezelf zorgen maakt. Doe dat vanuit jezelf en ben daarbij positief. Zeg bijvoorbeeld: "Ik maak me zorgen omdat je zoveel boven op je kamer zit. Gaat het wel goed met je?"

3. Vraag of het klopt
Vul niet in wat je kind voelt, maar vraag ernaar. Vraag of het klopt wat je opvalt. Op die manier krijg je een open gesprek, waarbij je kind de ruimte voelt zijn gevoelens en ervaringen te delen.

Nog zes adviezen over het gesprek over eenzaamheid aangaan

eenzamejongeren.com.jpg

Meer over eenzaamheid onder jongeren
Op eenzamejongeren.com vind je informatie voor eenzame jongeren, zoals hulporganisaties die kunnen helpen eenzaamheid te doorbreken. Ook lees en zie je ervaringsverhalen, kun je een zelftest doen en is er een forum waarop je een vraag of berichtje kunt achterlaten. In de eerste helft van 2021 volgt nog een chatfunctie, waarbij je in gesprek kunt gaan met vrijwilligers die zelf ook ervaring hebben met eenzaamheid.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten