Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgleestip: Nergens thuis

Pleegzorgleestip: Nergens thuis

24 februari 2021 om 14:00 door Dewie 2 reacties

Het gaat niet lekker bij Ronnie thuis. Dat weet hij zelf ook wel. Maar mogen ze hem daarom zonder vragen uit de klas halen? En zomaar naar een wildvreemd gezin brengen waar hij voor weet-hij-hoelang moet blijven? Het maakt Ronnie woedend dat iedereen belangrijke dingen voor hem lijkt te beslissen, maar niemand naar hem luistert. Heeft hij niets te zeggen over zijn eigen leven? In het pleeggezin voelt Ronnie zich niet thuis. Op school heeft hij in no-time ruzie, hij verknalt zijn bijbaan en het is duidelijk dat hij niet écht bij het pleeggezin hoort. 

cover_nergensthuisPleegmoeder Annet tipte dit onlangs verschenen kinderboek Nergens thuis geschreven door Hans Mijnders. 

Waar gaat het over?
De redactie van Christelijkekinderboeken.nl recenseerde het boek: "Hans Mijnders laat in dit boek zien hoe het voor kinderen/tieners is als ze uit hun bekende wereldje in een andere wereld, een pleeggezin geplaatst worden. Natuurlijk is Ronnies thuissituatie niet ideaal, maar het is wel zijn thuis, zijn ouders, zijn gezin, die van elkaar houden. Ronnie heeft ook nog een broer. Die is ook zomaar uit zijn leven verdwenen. Hij heeft het gevoel dat er óver hem beslist wordt. Daarnaast krijgt hij  te maken met Jeanine, als  contactpersoon, iemand die naar Ronnies idee niet naar hem luistert en waar hij niks mee heeft. (..) Gelukkig komt Moreno, als nieuwe begeleider, die wel goed naar hem luistert. Er gaat van alles goed en ook mis. Hij krijgt baantjes, maar raakt ze door zijn eigen schuld ook weer kwijt. Hij heeft problemen op school, maar ook een vriendinnetje. Eigenlijk gaat het vooral goed op de plekken waar Ronnie zichzelf kan zijn, op zijn stage in het verzorgingshuis. Mijnders laat met dit verhaal een inlevend inkijkje zien in de wankele wereld van het pleegkind, geschreven met humor en een randje romantiek."

Over de auteur
Naast schrijver is Hans Mijnders ook basisschooldirecteur en parttime leraar. Mijnders won de EigenWijsPrijs in 2003, 2007, 2008, 2009, 2012 en 2013 voor zijn boeken De kracht van groep 8, Ff wachtuh, Apart, Bruggers, Chantage en Geen keus.

Bestellen
Nergens thuis is online te bestellen via verschillende boekhandels zoals Den Hertog.

Meer leestips
Meer boeken over pleegzorg vind je in ons overzicht. Weet jij meer boeken over pleegzorg die nog ontbreken in ons overzicht? Deel je tip - net als pleegmoeder Annet - met ons! Dat kan door een reactie achter te laten onder deze Pleegzorgtip of een mail te sturen naar communicatie@denvp.nl

Reacties

 1. Cynthia Cynthia Schreef op 25 februari 2021 om 08:34:00

  Vanaf welke leeftijd wordt dit boek aangeraden?

 2. Dewie Dewie Schreef op 26 februari 2021 om 08:26:34

  Beste Cynthia,

  Het boek wordt aangeraden voor kinderen vanaf een jaar of 11.

  Met vriendelijke groet,

  Dewie
  communicatiemedewerker NVP

Plaats een reactie

Sluiten