Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtip: activiteiten tijdens Week tegen Kindermishandeling

Pleegzorgtip: activiteiten tijdens Week tegen Kindermishandeling

18 november 2020 om 14:00 door Dewie 0 reacties

Van maandag 16 tot en met zondag 22 november is de Week tegen Kindermishandeling, met dit jaar het thema Leren van elkaar. In Nederland groeit ongeveer drie procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. Deze week wordt aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem en wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Wij hebben twee van de vele activiteiten die tijdens deze week te volgen zijn voor je uitgelicht: een luister- en kijktip.

Podcastserie #lerenvanelkaar
Vorig jaar was tijdens de Week tegen Kindermishandeling de aftrap om een jaar lang ervaringsverhalen te delen. Nu - in 2020 - praat Anita Kraak (programmaleider van het NJi) met vier verhalenvertellers over de geleerde lessen en inzichten. In de eerste aflevering praat Anita met Gerard, wijkagent in Amsterdam én ervaringsdeskundige. In de tweede aflevering komt Rosa aan het woord, directeur op een school voor speciaal basisonderwijs. En in de derde aflevering praat Anita met Ted Kloosterboer, directeur van Stichting Praat. Deze stichting heeft als doel om het zwijgen over kindermishandeling te doorbreken. 
Luister aflevering 1
Luister aflevering 2
Luister aflevering 3

Webinar 'Hoe word ik een oom Dik of tante Ger?'
In aflevering drie van de podcastserie #lerenvanelkaar vertelt Ted - behalve directeur van Stichting Praat ook ervaringsdeskundige - over haar jeugd. In de ogen van haar moeder kon ze niks goed doen en haar vader misbruikte haar vanaf haar vijfde verjaardag. Ze had niet het gevoel dat er van haar werd gehouden. Bij haar oom Dik en tante Ger - de moeder van haar zus - was het anders. Zij waren dol op kinderen, gaven complimenten, waren positief. Ted heeft er fijne herinneringen aan. In het webinar 'Hoe word ik een oom Dik of tante Ger' gaat het over je ‘veilig voelen’. Want wat is dat eigenlijk en wat heb je daarvoor nodig? En door welke omstandigheden gaan kinderen zich onveilig voelen en wat voor invloed heeft dat op hun ontwikkeling? Wat hebben zij gedaan (of juist niet) waardoor de situatie voor Ted vroeger een stuk veiliger voelde? En welk verschil maken deze betrouwbare volwassenen in het leven van deze kinderen? 
Bekijk het webinar

Week tegen Kindermishandeling 
De Week tegen Kindermishandeling startte in 2013 op initiatief van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, eerst onder de naam de Week van Kinderen Veilig. Nadat de Taskforce zijn werkzaamheden in 2016 beëindigde, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Movisie gevraagd om de organisatie van de Week op zich te nemen. Je vindt hier een overzicht van alle actviteiten tijdens de Week tegen Kindermishandeling. 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten