Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtip: opladen als pleegouder

Pleegzorgtip: opladen als pleegouder

12 augustus 2020 om 16:00 door Dewie 3 reacties

Hoe gaat het met jou, pleegouder? Je zorgt natuurlijk voor je pleegkind en alles wat daarbij komt kijken, maar het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Deze week geven we daarom vier tips die kunnen helpen om als pleegouder tot rust te komen en goed voor jezelf te blijven zorgen. 

victor-garcia-BiGS_w9t7FU-unsplash.jpg#1 Maak een dankbare-dingen-boekje 
Een pleegouder deelde haar tip om de dingen waar zij dankbaar voor is - zoals een lief berichtje van haar pleegzorgwerker of haar pleegzoon die zich laat troosten door haar dochter - op te schrijven in een 'dankbare-dingen-boekje'. 

#2 Durf te vragen 
In dit artikel geven we tips over durven te vragen als pleegouder. Behalve pleegouder ben je soms ook nog klassenouder, regel je van alles voor de sportclub en vergeet je nooit een verjaardag. Voor onszelf zijn we soms echter een stuk strenger. We helpen liever dan dat we hulp vragen. Toch is het goed om soms gewoon te vragen of iemand jou even kan helpen. Lees hier meer over zorgen voor jezelf als pleegouder. 

#3 Tips van andere pleegouders
Pleegouder Inge Vandeweege deelt in een van haar blogs wat haar helpt om op te laden en en wat zij doet aan zelfzorg. Ook Anna, pleegmoeder van Kerstin (6) schrijft over het belang van zelfzorg en wat ervoor heeft gezorgd dat ze weer kan opladen. 

#4 Volg een cursus 
Ben jij op zoek naar vaardigheden om beter om te kunnen gaan met opvoedstress? Speciaal voor pleegouders organiseert platform pleegzorg.nl in samenwerking met pleegzorgorganisatie De Rading de cursus Refresh. In vier bijeenkomsten ontdek je hoe je kunt bijtanken en nieuwe energie kunt opdoen. De eerste staat gepland op 1 oktober in Utrecht. Natuurlijk kun je ook een andere cursus doen waar jij energie van krijgt. Dansen, koken, schilderen, een nieuwe taal leren? 

Jouw tip voor andere pleegouders
Wat doe jij om tot rust te komen of weer op te laden?
Deel je tip in de reacties. 

Een andere pleegmoeder en ik zorgen eens per jaar een weekend voor elkaars pleegkind. Dan kunnen we allebei een keer lekker weg. 

Reacties

 1. Monique Monique Schreef op 12 augustus 2020 om 17:14:43

  Om op adem te komen naar 20 jaar pleegouder te zijn hebben wij het vertrouwen opgezegd in onze pleegzorg organisatie. In onze 20 jaar hebben we een netwerk opgebouwd zodat wij in dat netwerk hebben aangegeven voor hun kinderen op te willen vangen geen bureaucratie geen gezeur. Het lucht echt op

 2. Hanneke Hanneke Schreef op 12 augustus 2020 om 20:54:22

  We hebben veel lieve mensen om ons heen waar ons pleegkind een poosje mag komen spelen. Verder hebben wij af en toe een dag voor onszelf vrij. Dan zorgt de ander voor de kinderen. Ik ga bijv lekker een dag fietsen met mn moeder en mijn man gaat op die dag vissen. Je bent er helemaal uit en je komt weer terug met een frisse blik en een lading energie!

 3. Hilde Hilde Schreef op 15 augustus 2020 om 01:15:38

  Wij hebben nu al iets meer dan twee jaar een pleegzoon, tiener, netwerkplaatsing, familie. Er zou OTS komen, gebeurde toch niet doordat aanvrager van SAVE ontslag nam en opvolger het niet nodig vond. Verschillende buurtteams zijn betrokken geweest, soms meerdere tegelijk. Alle hulpverleners zijn inmiddels veranderd. Niemand weet meer het hele verhaal. We krijgen nu binnenkort onze derde pleegzorg begeleider.
  Hulp van anderen? Soms wel even in een praktische situatie, heel erg fijn. Maar structureel niet. Plaatsing was gevolg van vechtscheiding en daar willen weinig mensen mee te maken hebben. Ook al zijn wij daarbij absoluut niet bij betrokken geweest. De meest voorkomende reactie is "oh, wat fantastisch dat jullie dat doen" en daarna blijft het stil. Pleegkind krijgt niet eens verjaardagskaartje meer van voor hem bekende mensen.
  We zijn beiden inmiddels compleet uitgeput.

Plaats een reactie

Sluiten