Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtip: wat moet je regelen als je pleegkind 18 jaar wordt?

Pleegzorgtip: wat moet je regelen als je pleegkind 18 jaar wordt?

29 juli 2020 om 14:00 door Dewie 0 reacties

Onze pleegzorgtip van deze week gaat over wat er allemaal bij komt kijken als je pleegkind 18 jaar wordt. Begin tijdig met nadenken over deze zaken, zoals het afsluiten van verzekeringen, het aanvragen van een DigiD en in sommige gemeenten het aanvragen van verlengde pleegzorg. Of - als je pleegkind het (financieel) niet zelfstandig aan kan na zijn of haar 18e verjaardag - het aanvragen van een beschermingsmaatregel.

Informeer bij gemeente en pleegzorgbegeleider
Het is deze maand precies twee jaar geleden dat pleegzorg standaard wordt verlengd tot een pleegkind 21 jaar is, tenzij een pleegkind of de pleegouders dit niet willen. In sommige gemeenten wordt pleegzorg automatisch verlengd tot 21 jaar, maar in andere gemeenten wordt de beschikking niet automatisch verlengd en moet je dat als pleegouder aanvragen. Informeer dus goed bij je pleegzorgbegeleider en gemeente hoe dit bij jouw gemeente in z'n werk gaat. Als verlengde pleegzorg niet automatisch verlengd wordt kun je voor de aanvraag gebruik maken van deze voorbeeldbrief.


Checklist 18 jaar en ouder
Vanaf 18 jaar is je pleegkind volwassen en moeten er net als voor niet-pleegkinderen zaken worden geregeld zoals een zorgverzekering, zorgtoeslag, eventueel een uitkering  en is het bijvoorbeeld handig om je in te schrijven bij een woningbouwvereniging. Op kwikstart.nl staat een handige checklist die je kunt gebruiken om af te vinken wat er geregeld moet worden na de 18e verjaardag van je pleegkind. Kan je pleegkind het (financieel) zelfstandig nog niet aan na zijn of haar 18e verjaardag? Dan kan er een beschermingsmaatregel voor volwassenen worden aangevraagd door de rechter. Meer informatie daarover vind je hier.


Meldpunt pleegzorg na 18 jaar
Meldpunt_rood.jpgHeb jij ervaringen met pleegzorg na 18 jaar in de afgelopen twee jaar? Geef je opmerkingen, ideeën, suggesties of klachten door aan ons meldpunt pleegzorg na 18 jaar. Heb je vragen over pleegzorg na 18 jaar? Onze helpdeskmedewerkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten