Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Coronatips van andere pleegouders

Coronatips van andere pleegouders

23 april 2020 om 08:32 door Tijs 0 reacties

In een enquête over de gevolgen van de coronamaatregelen, die bijna duizend pleegouders invulden, vroegen we pleegouders naar hun tips voor andere pleeggezinnen. We hebben de tips die het meest genoemd werden op een rijtje gezet.

 1. Zorg voor ontspanning

 • Je bent geen leerkracht, probeer een beetje relaxed om te gaan met het huiswerk en zorg ervoor dat je het vooral gezellig houdt met elkaar.”
 • “Veel bordspelletjes doen en in gesprek blijven met de kinderen. Regelmatig een kaartje sturen aan de ouders van een pleegkind werkt ook van twee kanten goed.”
 • “Kijk naar wat lukt, niet naar wat je allemaal zou willen.”
 • “Vooral rustig blijven en kijken naar mogelijkheden en niet naar de problemen.”

2. Houd een vaste structuur aan

 • “We hebben direct structuur aangebracht: de kinderen weten precies wanneer ze met school bezig moeten zijn, wanneer ze buiten (in de tuin) moeten spelen, wanneer ze op een schermpje mogen, et cetera.”
 • “Blijf zorgen voor structuur en bezigheden. Wissel het af zodat het ‘leuk’ blijft.  Doordeweeks gewoon ‘s morgens op tijd uit bed en ’s avonds op tijd naar bed. Op vaste tijden zinvol werk aanbieden en hen daar ook in begeleiden. Spel, sport en gezelligheid afwisselend aanbieden. Vertellen dat we hier samen doorheen gaan komen, maar dat we met z’n allen nu ons best moeten doen. En wat vooral belangrijk is: we zijn gezond en daar mogen we best heel blij mee zijn.”
 • “Structuur aanhouden, maar ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld een keer een ander soort ontbijt of een kleinigheidje geven. Of eens gekke dingen doen, bijvoorbeeld beneden slapen.”

3. Vraag hulp van anderen als je het nodig

 • “Kijk of er in jouw buurt een mogelijkheid tot opvang is voor kwetsbare kinderen. Ons grote pleegkindje kan hierdoor naar de peuterspeelzaal en zo heb ik meer kans om mijn zoon te helpen met huiswerk en om mijn kleine pleegkindje wat rust te gunnen.”
 • “Zorg bij beslissingen rondom bezoekregelingen dat pleegzorg de verantwoordelijkheid heef, zodat duidelijk is wat er gaat gebeuren en jij als pleegouder niet de schuld in je schoenen krijgt geschoven.”
 • “Blijf in gesprek met je pleegkind over maatregelen en hoe je ermee omgaat.”

4. Andere tips:

 • “Besteed als deeltijd- of weekendpleegouders aandacht aan de impact die het op ouders heeft nu de kinderen thuis zijn.”
 • “Leg de situatie uit aan pleegkinderen. Zorg dat kinderen de juiste informatie krijgen, zodat ze dit niet van Facebook of iets dergelijks moeten plukken.”
 • “Sta toe dat het voor iedereen soms even te veel is.”
 • “Stuur wat vaker een appje naar ouders over hoe het gaat met daarbij een foto. Het is voor hen ook onzeker en het is extra fijn als ze weten dat het goed gaat met hun kind.”

Enquête over gevolgen coronamaatregelen

Samen met de SBPN en LOPOR organiseerden we begin april een enquête waarin we pleegouders vroegen naar de impact van de coronacrisis op hun pleeggezin. In totaal vulden 935 pleegouders de enquête in. De uitkomsten van de enquête vind je hier:

Uitkomsten enquête

Op www.denvp.nl/corona verzamelen we informatie, nieuws, tips en verhalen over pleegzorg en corona, zodat je op de hoogte blijft over relevante ontwikkelingen. Ook vind je er tips en ervaringen van andere pleegouders, zodat je ook in deze ingewikkelde tijd je pleegkind het beste kunt bieden. Een overzicht van alle tips die we de afgelopen tijd deelden, vind je hier: 

Pleegzorgtips voor de coronacrisis

 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten