Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtips: omgangsregeling op afstand

Pleegzorgtips: omgangsregeling op afstand

6 april 2020 om 13:48 door Dewie 0 reacties

Gaat de omgangsregeling van je pleegkind(eren) met haar of zijn ouder(s) voorlopig via een videobelverbinding? Dat kan even wennen zijn. Wij zetten tips op een rij om zo soepel mogelijk contact te hebben via een videoverbinding. Denk aan de voorbereiding en plek van het gesprek, handige apps om te gebruiken en activiteiten die je pleegkind kan doen als hij of zij videobelt.

Voorbereiding

Als je gaat videobellen is het goed om te kiezen voor een rustige plek om dat te doen. Bedenk bijvoorbeeld bij een geheime plaatsing ook wat er wel en niet in beeld zal zien bij het videogesprek. Check of het beeld en de audio goed werkt en leg alvast klaar wat je pleegkind eventueel wil laten zien of nodig heeft. Bij begeleid contact maakt de pleegzorgbegeleider deel uit van het videogesprek. De pleegzorgbegeleider stuurt meestal ook de uitnodigingen naar de andere deelnemers.

Programma’s om te videobellen

Er zijn veel gratis apps waar je mee kunt videobellen. Je kunt via FaceTime bellen, maar ook via Skype, WhatsApp, Google Hangouts, Google DUO, Microsoft Teams en zelfs via Facebook Messenger. Wil je anoniem videobellen? Dat kan door via een anoniem emailadres een uitnodiging te sturen voor een internet meeting, bijvoorbeeld met ZOOM. Hier lees je daar meer over.

Jonge kinderen

Voor baby’s kan het fijn zijn als er door de ouder een liedje wordt gezongen of als er via een videobelverbinding een boekje wordt (voor)gelezen. Ook peuters vinden dat vaak leuk. Is je pleegkind snel afgeleid? Hij of zij kan bijvoorbeeld ook een tekening maken tijdens het videobelgesprek, of richt de camera op je pleegkind terwijl hij of zij met speelgoed speelt. Bij lekker weer kun je ook buiten videobellen: bloemen plukken, een dansje doen in de tuin of stoepkrijten. Houdt je peuter van koekjes bakken? Ook dat kan hij of zij laten zien tijdens een videobelgesprek. Maak een videogesprek met een jong kind niet te lang. Misschien is het mogelijk om niet al te lang, maar wel wat vaker te videobellen.

Oudere kinderen

Oudere kinderen vinden het wellicht leuk om iets te kunnen laten zien aan hun ouders: een tekening, schoolopdracht of iets anders creatiefs dat ze hebben geknutseld. Ook kun je op afstand spelletjes spelen zoals raden wat de ander tekent of met zijn of haar lichaam laat zien. Er zijn ook online spelletjes met chatfunctie die je samen kunt spelen. Ook het ouderwetse ‘wie ben ik’ kan goed digitaal: plak allebei een post-it met wie of wat je bent op het beeldscherm en raden maar. Je mag alleen met ja of nee antwoorden. Zijn er ook andere kinderen die in beeld mogen? Dan kun je die eventueel ook bij het gesprek betrekken om het ijs te breken.

Heb jij tips, ideeën of aanvullingen over hoe je de omgangsregeling van je pleegkind via videobellen aanpakt? Laat het ons weten in de comments hieronder of via info@denvp.nl

Op www.denvp.nl/corona verzamelen we informatie, nieuws, tips en verhalen over pleegzorg en corona, zodat je op de hoogte blijft over relevante ontwikkelingen. Ook vind je er tips en ervaringen van andere pleegouders, zodat je ook in deze ingewikkelde tijd je pleegkind het beste kunt bieden.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten