Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Coronacrisis: vijftien nieuwe tips voor jou en je pleeggezin

Coronacrisis: vijftien nieuwe tips voor jou en je pleeggezin

1 april 2020 om 13:00 door Tijs 2 reacties

De coronamaatregelen blijven nog een aantal weken gelden. Dat betekent dat je (pleeg)kinderen voorlopig waarschijnlijk nog thuis zullen zijn nu scholen en kinderopvang gesloten blijven. Om de komende weken goed door te komen, hebben we vijftien nieuwe tips en activiteiten voor jou en je pleeggezin. Heb jij nog andere ideeën? Deel ze in de reacties!

 1. Het prentenboek Flip, grote vriend corona kun je gebruiken om met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking te praten over het coronavirus en de maatregelen die voorlopig nog van kracht zijn. Het boek is hier gratis te downloaden.
 2. Bowlen, dat kun je ook prima thuis doen! Plaats een aantal lege flessen naast elkaar of in een driehoek. Gebruik een bal naar keuze en leef je uit!
 3. Educatief, maar vooral heel leuk: in de klas van meester Freek vertelt Freek Vonk over zijn favoriete dieren. De eerste zes afleveringen staan op YouTube en zijn hier te vinden. Vergeet ook niet het dierenpaspoort te downloaden en in te vullen!
 4. Piekeren over corona, dat doet iedereen weleens de laatste tijd. Deze piekerkaart helpt kinderen en mensen met een verstandelijke beperking om minder te piekeren.
 5. Het is deze week Kindermuziekweek. Online vind je een uitgebreid gratis programma voor kinderen om muziek te gaan maken, te inspireren of lekker te luisteren. Het programma en de activiteiten kun je hier bekijken. 
 6. De coronacrisis is een bijzondere tijd. Doe daarom af en toe iets speciaals met elkaar: iets dat je normaal nooit zou doen, maar dat nu alles toch al anders is voor een keer wel kan. Pyjamadag in het weekend, langer opblijven en samen een film kijken, logeren in de woonkamer of iets anders. Niet te vaak natuurlijk, want structuur is ook belangrijk!
 7. Geen proefjes de komende tijd omdat de natuurkundelokalen gesloten zijn? Deze proefjes en experimenten kun je samen met kinderen (veilig) thuis doen!
 8. Oefenen van tafels en sommen tot twintig, of de woordenschat van kinderen vergroten: het spel Kaboom helpt je erbij. Op de blog Juf Caatje lees je hoe je het spel heel eenvoudig zelf kunt maken.
 9. Nog een educatieve tip: het Wereldnatuurfonds geeft lessen toekomstkunde die gaan over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. Kinderen kunnen in de lessen ontdekken wat ze zelf kunnen doen voor een betere toekomst.
 10. Op het Instagramaccount van Buro Bis vind je gratis theaterlessen voor kinderen. Vrijwel dagelijks is er een nieuwe les.
 11. Wees creatief in deze ingewikkelde periode: missen de kinderen de routine van het opstaan en naar school gaan? Die routine kun je, met wat kleine aanpassingen, misschien ook prima aanhouden nu school thuis is. Anna schreef in een blog hoe zij dat doet en hoe dit voor haar pleegdochter werkt.
 12. Op zoek naar ideeën voor thuisonderwijs én naar ideeën om buiten lekker bezig te zijn? Op de blog Juf Maike vind je kleurplaten, speurtochten, woordzoekers en nog veel meer. 
 13. Door de coronacrisis breng je veel extra tijd door met je (pleeg)kinderen. Pack of Peace helpt je om die tijd op een waardevolle manier in te vullen. Ze delen een aantal keer per week een leuke, korte activiteit die je samen met je (pleeg)kinderen kunt doen. Schrijf je hier in voor de mailings.
 14. Doomijn Kinderopvang deelt dagelijks nieuwe tips, activiteiten en uitdagingen voor kinderen van verschillende leeftijden. Ook voor de allerjongste kinderen vind je hier tips.
 15. Ook als je thuis moet blijven, is genoeg bewegen belangrijk. Om kinderen te motiveren om te bewegen, maakt Zappsport dagelijks een video waarin bekende sporters een workout geven. Je vindt de video’s op het YouTube-kanaal van Zappsport.

Gezocht: tips voor de omgangsregeling op afstand

Tijdens de coronacrisis is het uitgangspunt voor de omgangsregeling tussen pleegkinderen en hun ouders dat het contact doorgaat, maar op afstand via passende communicatiemiddelen. Alleen als het voor het welzijn van het pleegkind nodig is om fysiek contact te hebben, gaat het bezoek door.

Hoe zorg je dat zo'n 'bezoek' via een videoverbinding of ander communicatiemiddel goed verloopt? We horen graag jouw tips en ervaringen, zodat wij die ook met andere pleegouders kunnen delen. Dat kun je doen door te mailen naar info@denvp.nl of deze mail te beantwoorden. Alvast bedankt!

Reacties

 1. Wilma Letwory Wilma Letwory Schreef op 2 april 2020 om 12:58:39

  Op Fb is er een pagina Tijdelijk Thuisonderwijs Corona waar veel tips voorbij komen en je vragen kunt stellen.
  Ook is er een pagina Donald Duck weekblad waar online tekenlessen worden aangeboden.

 2. Tijs - NVP Tijs - NVP Schreef op 2 april 2020 om 13:09:12

  Dankjewel voor je tips Wilma, ik zal ze ook meenemen in de volgende pleegzorgtip!

Plaats een reactie

Sluiten