Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tien pleegzorgtips voor de coronacrisis

Tien pleegzorgtips voor de coronacrisis

25 maart 2020 om 09:00 door Tijs 0 reacties

Nu het er sterk op lijkt dat de coronacrisis nog een tijdje gaat duren, dat scholen en de kinderopvang voorlopig gesloten blijven, bijeenkomsten en evenementen niet doorgaan en veel andere zaken stilliggen, hebben we tien nieuwe tips voor je om de komende tijd door te komen.

  1. Praten met (pleeg)kinderen over het coronavirus en de gevolgen die het virus heeft voor iedereen, is belangrijk. In het boekje ‘Hallo ik ben corona’ wordt op eenvoudige wijze uitgelegd wat corona is. Je kunt het boekje hier downloaden. Meer tips van experts om te praten over corona met kinderen die angstig zijn of autisme hebben, vind je hier.
  2. Een van de belangrijkste manieren om verspreiding van en besmetting door het coronavirus te voorkomen, is je handen wassen. Hoe je aan je (pleeg)kinderen kunt uitleggen waarom dit zo belangrijk is, zie je in dit filmpje.
  3. Houd iedere dag een vaste structuur aan. Maak de structuur inzichtelijk in een schema, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Wel zo prettig, ook voor jou. Overleg ook met je kinderen hoe het dagschema eruit moet zien, zeker als ze al wat ouder zijn. Kinderen houden zich liever aan hun eigen afspraken dan aan die van jou. En zijn ze vaak niet strenger op hun eigen afspraken dan jij zou zijn?
  4. Neem een time-out als dat nodig is. Merk je dat je snel geërgerd bent of een kort lontje hebt? Loop even naar een rustig plekje en tel - letterlijk of figuurlijk - tot tien. Zorg goed voor jezelf, dan kun jij dat ook voor anderen doen!
  5. Het spel ‘Wie of wat ben ik’ zorgt gegarandeerd voor grappige en leuke momenten in je gezin. Raad wat de ander op zijn kaartje heeft staan, zonder de verboden woorden te noemen. Je kunt het spel hier downloaden, zodat je het zelf kunt printen. Er zijn ook speciale edities, bijvoorbeeld de Pasen en lente-editie die je de komende tijd goed kunt gebruiken.
  6. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut vind je informatie hoe je als (pleeg)ouders, opvoeder, professional of jongere om kunt gaan met de gevolgen van het coronavirus. Het NJi vult de website de komende tijd verder aan.
  7. Plan in het dagschema ook tijd in waarin de kinderen iets voor zichzelf doen. Dat is voor sommige kinderen best ingewikkeld, maar zo heb jij ook een momentje voor jezelf. Af en toe een half uurtje extra schermtijd voor de kinderen kan daarbij helpen. Je kunt de kinderen ook extra schermtijd laten verdienen: een half uur extra klusjes is een half uur extra schermtijd. Dan zijn alle klusjes gedaan, blijven de kinderen bezig en heb jij tijdens de schermtijd een extra momentje voor jezelf.
  8. Op bol.com vind je lees- en luisterboeken die tijdens de coronacrisis voor 1 cent per stuk beschikbaar zijn. Ook hebben ze dagelijks vier voorleesfilmpjes, voor alle leeftijden. Je vindt de 'thuisblijvertjes' hier.
  9. Heb je een grote tuin? Hier vind je twintig speurtochtideeën die je ook rondom je eigen huis kunt gebruiken. Een speurtocht hoeft niet lang te zijn: als je genoeg opdrachten maakt, zijn kinderen er al snel een tijdje mee bezig. Heb je niet veel ruimte rondom het huis? Je kunt natuurlijk ook de speurtocht binnen door laten gaan!
  10. Kinderpostzegels, Augeo Foundation en Het Vergeten Kind hebben een speciaal fonds opgericht dat financieel bijspringt om kwetsbare kinderen de coronatijd door te helpen. Jeugdhulpverleners kunnen hier een aanvraag indienen voor hulpmiddelen om op afstand een schoolprogramma te volgen, maar ook voor spelletjes of andere dingen die helpen om de coronacrisis door te komen. Heb jij iets nodig voor jouw gezin of heb je een goed idee voor hulp aan kwetsbare kinderen in deze ingewikkelde periode? Overleg met je hulpverlener en dien een aanvraag in. Dat kan hier.

Heb jij nog andere goede tips voor pleeggezinnen? Deel ze in de reacties hieronder of door een mailtje te sturen naar info@denvp.nl. Ben je op zoek naar meer tips? In deze blog vind je nog achttien tips!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten