Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Achttien tips om de coronacrisis door te komen

Achttien tips om de coronacrisis door te komen

17 maart 2020 om 10:00 door Tijs 0 reacties

De nieuwe situatie die door het coronavirus ontstaan is, brengt voor iedereen uitdagingen met zich mee en het vraagt aanpassingen, ook in je gezin. We hebben achttien tips voor je om de komende tijd door te komen.

Nieuwe thuissituatie

 • Zorg voor een dagstructuur, zeker als jij of je partner thuis moet werken of als de kinderen hun schoolwerk thuis moeten doen. Dat geeft iedereen duidelijkheid en zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Maak hierover samen met je (pleeg)kinderen afspraken en bespreek wat lastig is en hoe je dit op kunt lossen. Voorbeelden hoe die structuur eruit kan zien, vind je op de blogs Mamaliefde, Juf Maike, Mammiemammie of Marstyle.
 • Kinderen zijn gezelliger en luisteren beter als ze zich niet vervelen. Zorg daarom voor beweeg-, rust-, leer en beeldschermmomenten. Plan de dag niet helemaal vol en zorg voor momenten waarin kinderen ook zelfstandig kunnen spelen.
 • Thuis aan de slag met schoolwerk? Op de facebookpagina Tijdelijk thuisonderwijs corona vind je handige tips van ervaren thuisonderwijzers en andere ouders die in dezelfde situatie zitten als jij.
 • Praat over corona. Of en hoe je met je (pleeg)kind over het coronavirus kunt praten, is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Ook kan het ene kind nou eenmaal meer aan dan het andere. Zeker bij pleegkinderen kunnen onzekerheid en onveiligheid trauma’s bovenhalen, wat ook kan zorgen voor probleemgedrag. Praten over het virus en de gevolgen kan helpen. Het Jeugdjournaal geeft goede en geruststellende uitleg over het virus. Ook nu.nl en RTL Nieuws maakten artikelen met een goede uitleg hoe je met kinderen praat over corona. In deze artikelen vertellen ervaringsdeskundigen hoe je dat het beste kunt doen. Hebben je (pleeg)kinderen na de uitleg nog vragen over het coronavirus? Beantwoord ze zo goed als mogelijk. 
 • Werk je de komende tijd vanuit huis maar kom je hier door alle drukte in huis niet aan toe? Dan kun je altijd nog dit proberen.

Ga lekker naar buiten

 • Voorlopig mogen kinderen nog gewoon buitenspelen en dat is fijn, want daar kunnen ze goed hun energie kwijt. Na de winter zijn de eerste zonnige dagen een mooie gelegenheid om het buitenspeelgoed weer eens tevoorschijn te halen! Houd wel rekening met richtlijnen van het RIVM: houd anderhalve meter afstand en blijf binnen als jij of een van je kinderen gezondheidsklachten heeft!
 • Met het voorjaar in aantocht kun je kijken wat er al in de tuin gedaan kan worden. De eerste zaadjes kun je al poten en dat kun je natuurlijk samen met de kinderen doen. Wat je wanneer kunt zaaien, vind je in de zaaikalender.
 • Hoeveel balspellen ken je die je samen kunt spelen? Hier vind je tien tips. Hoeveel kun je er zelf nog bedenken?  
 • Bouw een vogelhuisje of insectenhotel. Leuk voor in de tuin, zeker als er vogels of insecten in komen wonen. Online vind je handleidingen om een vogelhuisje te maken. Je kunt ook een bouwpakket bestellen dat je samen in elkaar zet. Ook voor insectenhotels vind je online stappenplannen, bijvoorbeeld hier.

Tips voor binnen

 • Pak er een boek bij om voor te lezen of lees samen een boek, bijvoorbeeld over pleegzorg. Boekentips over pleegzorg: Homme en het noodgeval, Weet ik veel - belevenissen van een pleegmoeder of het samenleesboek Hier woon ik.
 • Drukke kinderen worden rustig van speelgoed waarmee ze lekker kunnen rommelen, zoals vingerverf of kinetisch zand. Of klei, wat je ook kunt gebruiken in de volgende tip.
 • Op zoek naar een uitdaging? Probeer een stop motion filmpje te maken. Tips vind je hier. Deel je het resultaat ook met ons?
 • Veel organisaties en clubs delen doe-tips nu hun activiteiten niet doorgaan. Bijvoorbeeld Scouting Niftarlake: zij delen op hun facebookpagina ieder dag opdrachten die je in teams van drie tot zes personen uit kunt voeren. Je kunt op ieder moment beginnen met de opdrachten, dus het is niet erg als je de start gemist hebt!
 • Ga er eens lekker voor zitten en kijk samen een film. Wist je dat er veel films zijn die over pleegzorg gaan? Een overzicht vind je hier.
 • Maak een anti-verveelpotje: een uitleg hoe je dat kunt doen, vind je hier.
 • Organiseer een fotoshoot met de kinderen en vergeet daarbij niet dat zij jou ook op de foto kunnen zetten! In gewone kleding, of in themakleding. Denk aan allemaal dezelfde kleuren, met heel veel sieraden, verkleed of iets anders. 
 • Maak een hindernisbaan door het huis. Over een pad van kussens, via de tafel en stoelen, langs de bank en verder. Gebruik alles wat je tegenkomt! Je kunt het extra moeilijk maken door met touwtjes een spinnenweb te maken tussen de meubels in je huis waar je tussendoor en overheen moet. Is een hindernisbaan iets te heftig voor jouw huis? In dit filmpje vind je nog veel meer ideeën om binnen in beweging te blijven. 
 • Musea zijn de komende weken gesloten, maar je kunt ook digitaal rondstruinen in een museum. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, maar ook musea in New York, Londen, Parijs en Berlijn en nog veel meer. Hier vind je twaalf musea die virtuele tours aanbieden.

Heb jij nog meer tips? Deel ze in de reacties hieronder! Kunnen we jou en andere pleeggezinnen helpen om de komende tijd goed door te komen? Laat het ons weten onder dit facebookbericht of door een mailtje te sturen naar info@denvp.nl. Heb je vragen? Onze helpdesk is gewoon bereikbaar. De contactgegevens vind je hier

 

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten