Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Belastingaangifte 2020: wat moet je weten als pleegouder?

Belastingaangifte 2020: wat moet je weten als pleegouder?

10 maart 2020 om 13:00 door Sanne 0 reacties

Vanaf 1 maart kun je je aangifte inkomstenbelasting invullen over het jaar 2019. Wat moet je als pleegouders weten als je belastingaangifte doet? Welke inkomsten tellen wel of niet mee? En welke posten zijn nog meer goed om te checken? In deze pleegzorgtip negen tips en aandachtspunten om op te letten bij het invullen van je aangifte!

Inkomen

  • De pleegvergoeding wordt niet gezien als inkomen, dit is een belastingvrije vergoeding. Je hoeft de pleegvergoeding dan ook niet op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting. Het maakt niet uit hoeveel pleegkinderen je hebt.
  • Een pleegkind ouder dan achttien en jij zijn geen fiscaal partner, ook niet als je alleenstaande ouder bent. Als je wel wordt aangemerkt als fiscaal partners, kan je de Belastingdienst verzoeken om dit te beëindigen. Let op: stopt pleegzorg als je pleegzoon of -dochter 21 wordt? Dan kan het zijn dat je vanaf dat moment fiscaal partner wordt. Hier lees je hoe bepaald wordt wie fiscaal partner is.
  • Heeft je pleegkind een bijbaan? Dan kan je pleegkind zelf ook aangifte doen over de ontvangen inkomsten. Heeft je pleegkind een baan(tje) en volgt hij of zij een studie? Wijs hem of haar dan eens op de studenten-en scholierenregeling.

Heffingskortingen

  • Als je een pleegvergoeding ontvangt voor een pleegkind, heb je geen recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting, een heffingskorting van de inkomstenbelasting. Als je geen pleegvergoeding ontvangt en het pleegkind opvoedt en onderhoudt als je eigen kind, heb je mogelijk wel recht op deze heffingskorting. Als je andere kinderen hebt, kun je de heffingskorting alsnog ontvangen. De voorwaarden vind je hier. Je pleegkind telt als je een pleegvergoeding ontvangt niet mee voor de inkomstenbelasting, je geeft je pleegkind dan ook niet op.
  • Als je geen pleegvergoeding ontvangt, maar wel de kosten van levensonderhoud voor het pleegkind betaalt (in 2019 €425 per kwartaal), neem je je pleegkind op in de aangifte inkomstenbelasting en vul je zijn of haar gegevens in bij kinderen. De Belastingdienst berekent automatisch of je recht hebt op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wil je alvast checken of dit voor jou geldt; check het hier.
  • Studiekosten? Ontvangt je pleegkind een tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering voor het hele jaar? Dan kan hij of zij studiekosten niet aftrekken. Is er geen tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? En is er geen vergoeding vanuit de pleegzorgorganisatie voor extra kosten? Mogelijk kan je pleegkind de studiekosten dan wel aftrekken. De voorwaarden vind je hier. Laat de jongeren hiervoor zelf een aangifte invullen.
  • Zorgkosten? Als je een pleegvergoeding krijgt, worden zorgkosten die niet gedekt worden door de zorgverzekering in principe vergoed als bijzondere kosten door de pleegzorgorganisatie. Ontvang je geen pleegvergoeding dan kan je als je eigen kind bepaalde zorgkosten aftrekken die je elders niet vergoed hebt gekregen. Hiervoor geldt een drempelbedrag. De voorwaarden vind je hier.

Waar kun je nog meer gebruik van maken?

  • Met een pleegvergoeding heb je geen recht op de kinderbijslag. Daarmee vervalt ook het recht op kindgebonden budget. Heb je geen pleegvergoeding dan kun je hier mogelijk wel aanspraak op maken. Dit kun je hier checken.
  • Werken jij en je partner beiden en gaat je pleegkind naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag voor je pleegkind. Voor de kinderopvangtoeslag maakt het niet uit of je een pleegvergoeding ontvangt, de hoogte daarvan is ook niet van invloed. Wel betaal je een eigen bijdrage. Dit is inkomensafhankelijk. Helaas maakt het daardoor verschil uit hoeveel je als pleegouder zelf betaalt aan de kinderopvang, afhankelijk van je inkomen. De verdere voorwaarden kun je hier vinden.

Meer weten? Maak hier een overzicht over regelingen en vergoeding waar je als pleegouder gebruik van kunt maken.

Heb je nog meer tips? Deel ze met ons in de reacties hieronder of door een mailtje te sturen naar helpdesk@denvp.nl! Of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten