Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorgtip: een pleegkind in de klas

Pleegzorgtip: een pleegkind in de klas

4 september 2019 om 08:00 door Tijs 2 reacties

Terug van weggeweest: de pleegzorgtips. Deze week: tips voor de start van het nieuwe schooljaar.

Informatiefolder over pleegzorg
Samen met Kinderpostzegels hebben we een informatiefolder gemaakt over pleegzorg, speciaal voor leerkrachten. In deze folder staat alles wat leerkrachten moeten weten als ze een pleegkind in hun klas krijgen. Je kunt de folder hier downloaden en hem delen met de leerkracht van je pleegkind:

Folder voor leerkrachten

Tips voor leerkrachten
BIJ ONS zette in hun magazine twaalf tips op een rij voor leerkrachten over hoe zij het beste om kunnen gaan met een pleegkind in hun klas. Een aantal voorbeelden uit de tips:

 • Pleegkinderen willen niet anders zijn dan andere kinderen. Leg daarom niet de nadruk op het feit dat ze pleegkind zijn. 
 • Als een pleegkind nieuw is op een school en nog moet wennen, is het misschien niet handig om het kind een plek voorin de klas te geven. Vraag het kind waar hij of zij het liefst wil zitten. 
 • Pleegkinderen hebben vaak met twee paar ouders te maken: de pleegouders en de biologische ouders. Daarom kunnen bepaalde klassikale activiteiten moeilijk zijn, bijvoorbeeld het maken van een moederdagcadeau. Het is goed om hier als leerkracht aandacht aan te besteden.

Alle tips vind je in het online magazine. Ook de rest van het magazine gaat over pleegkinderen in de klas. Zeker de moeite waard om te lezen dus!

BIJ ONS - tips voor leerkachten

Raadpleeg.org
Op de website Raadpleeg.org kunnen leerkrachten informatie vinden over pleegzorg en pleegkinderen in korte filmpjes. Onder andere het gedrag van pleegkinderen, omgang met ouders en pleegouders en het opbouwen van een band met een pleegkind komen in de filmpjes aan bod. 

Informatie voor pleegouders
Wil je meer weten over pleegkinderen in het onderwijs of op de kinderopvang? Op onze website vind je meer informatie over dit onderwerp, met onder andere tips over hoe je hechtingsproblematiek kunt herkennen in de klas: 

Pleegkind in de klas

Reacties

 1. Dioni Klute Dioni Klute Schreef op 16 september 2019 om 22:36:02

  pleegkind in de klas
  Die link functioneert niet.

 2. Tijs Tijs Schreef op 17 september 2019 om 08:59:35

  Hoi Dioni, ik heb het aangepast. De informatie voor pleegouders staat hier: https://www.denvp.nl/onderwijs-en-kinderopvang.

Plaats een reactie

Sluiten