Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Het tienminutengesprek

Het tienminutengesprek

22 november 2017 om 10:00 door Mirjam 1 reactie

“We praten graag mét in plaats van óver de pleegkinderen.” Het is een uitspraak die we vaak horen, maar hoe doe je dat dan? Je pleegkind betrekken bij de voorbereiding kan daarbij helpen.

Het is niet altijd makkelijk om gesprekken zo te organiseren dat je pleegkind er een duidelijke rol in heeft. Dat is in tienminutengesprekken op school ook vaak zo. Je kunt het ook anders aanpakken, bewees docent Christiaan. Hij vond dat ouders en docenten in tienminutengesprekken met elkaar praatten over het kind, in plaats van met het kind zelf. Daarom gaf hij al zijn leerlingen een briefje mee, met daarin een duidelijke opdracht: bereid dit gesprek voor, want jij bent straks de gespreksleider. Het effect van de nieuwe aanpak was zeer positief: de gesprekken verliepen voor zowel de leerlingen als de ouders veel beter. Het hele verhaal kun je hier lezen.

Misschien kun je deze insteek ook gebruiken tijdens gesprekken die je normaal gesproken alleen met begeleiders of de pleegzorgwerker hebt. Vraag je pleegkind om het gesprek voor te bereiden, bijvoorbeeld aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is het belangrijkste doel van dit gesprek?
  • Hoe gaat het in het pleeggezin? Denk bijvoorbeeld aan de relatie met je pleegbroers en -zussen en je gevoel.
  • Als je in de schoenen van je pleegouders of je ouders zou staan, wat zouden zij nog graag ter sprake willen brengen, denk je? 
  • Wat heb jij nodig van je pleegouders, ouders of begeleiders?

Geïnspireerd door 'Omdenken': https://omdenken.nl/het-tienminutengesprek/

Reacties

  1. Ellen Visser Ellen Visser Schreef op 22 november 2017 om 14:05:23

    Nuttig, maar mijn pleegkind praat apart van mij met de pleegzorgwerkster. En dat bevalt ook heel goed.

Plaats een reactie

Sluiten