Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

De digitale omgangsregeling

De digitale omgangsregeling

8 november 2017 om 10:00 door Jan Willem 2 reacties

Over fysieke ontmoetingen met de eigen ouders van pleegkinderen worden afspraken gemaakt, en over telefonisch contact vaak ook. Voor digitaal contact gebeurt dit (bijna) niet. Daarom geven we hierbij wat tips die je kunnen helpen om de digitale omgangsregeling te maken!

Formuleer wat het doel is van het digitale contact en maak duidelijke afspraken:

 • Met wie hebben pleegkinderen digitaal contact? Zijn dat de ouders, grootouders of ooms en tantes? 
 • Via welk medium vindt dat contact plaats? WhatsApp? Facebook? Instagram? E-mail?
 • Hoe vaak, op welk tijdstip en welke plek? Wanneer je er als pleegouders bij bent, kun je toch iets opvangen van wat het kind online ervaart.
 • Kijk en luister je als pleegouders mee? Doe je dat tijdens of na afloop van het gesprek?
 • Hoeveel privacy krijgen (oudere) kinderen? Hoe houd je vinger aan de pols als echt afbakenen niet meer zo makkelijk kan bij kinderen van 12 of 13+?

Heb jij al een digitale omgangsregeling en heb je tips voor andere pleegouders? Deel ze hieronder!

Reacties

 1. Marcel Vorgers Marcel Vorgers Schreef op 8 november 2017 om 19:41:06

  Zijn er ook tips (antwoorden) bij de laatste bullet en mijn casus;
  Hoeveel privacy krijgen (oudere) kinderen? Hoe houd je vinger aan de pols als echt afbakenen niet meer zo makkelijk kan bij kinderen van 12 of 13+?

  Casus;
  Wij hebben momenteel een pleegkind (meisje van 13 jaar op het voorgezet onderwijs) wat al bij de plaatsing beschikt over een eigen IPad (welke verplicht is gesteld door school) en een IPhone. Met deze communicatiemiddelen is ze (op school of haar slaapkamer als ze haar huiswerk maakt) veelvuldig in contact met haar vader welke niet achter de plaatsing in ons pleeggezin staat en dit ook, met tussentijdse ongefundeerde klachten, richting JBOV kenbaar heeft gemaakt. Vader heeft zelf zijn dochters (van 13 en 14 jaar) bij JBOV op de stoep gezet omdat hij deze (tijdelijk) geen onderdak meer kon bieden. Nu vader, in het huis van zijn nieuwe vriendin, wel weer onderdak kan bieden is onze indruk dat hij zijn dochter, met behulp van Skype op haar IPad, volop en eenzijdig beïnvloed (de huidige 'uithuisplaatsing' is niet zijn schuld dit is te wijten aan de hulpverlening welke maar niet naar hem wil luisteren) zonder dat je hier als pleegouders nog grip op hebt.

 2. Bianca Bianca Schreef op 10 november 2017 om 08:45:59

  Ik heb momenteel 1 pleegdochter van bijna 18 jaar hier in huis (die nog wel even blijft trouwens) en had tot voor kort haar 1 jaar jongere zus als pleegdochter. Ik heb meteen tegen ze gezegd dat ik ze een bepaalde tijd thuis achter hun laptop gun, maar dan wel beneden. IPhone en laptop/IPad zijn boven verboden. De meisjes zijn best beïnvloedbaar en ik wil niet dat ze rare dingen doen boven waar ik geen weet van heb. Dus de afspraak is ook dat de "digitale spullen" zichtbaar beneden liggen en niet boven. Wordt dit niet nageleefd dan is er eerst een waarschuwing en de 2e keer worden de spullen ingenomen. Klinkt heel streng, maar het werkt hier wel.

Plaats een reactie

Sluiten