Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Hoe neem je afscheid van een pleegkind?

Hoe neem je afscheid van een pleegkind?

27 september 2017 om 10:00 door Tijs 1 reactie

Vroeg of laat krijgt ieder pleeggezin ermee te maken: afscheid nemen van een pleegkind. Pleegkinderen gaan terug naar hun eigen ouders, vliegen uit na hun achttiende of gaan naar een ander pleeggezin. Of dat nu na enkele weken of na vele jaren is, het vertrek kan een behoorlijke impact kan hebben. Hoe ga je daarmee om? Deze keer delen we tips van Mobiel over afscheid nemen.

Eva (19), eigen kind van pleegouders, vertelt: “Het hangt ervan af hoe lang een kind bij ons heeft gewoond. Meestal doen we een afscheidsfeestje met buren en vrienden. Aandacht hebben voor een goed afscheid, maar wel op een vrolijke, positieve manier. Je moet het niet te heftig maken allemaal. Daar heeft niemand wat aan.”

Vooral doen:

  • Geef aandacht aan het afscheid en sta er met elkaar bij stil. Je kunt een feestje geven, maar soms is een etentje met het lievelingseten van het pleegkind al voldoende.
  • Toon je emoties. Ook als pleegouder mag je laten zien dat je het moeilijk vindt dat een kind weggaat. Een kind kan niets met jouw overspoelende emoties, maar gezond verdriet is een voorbeeld van dat het er mag zijn.
  • Bespreek met je eigen kinderen dat afscheid nemen onderdeel is van het leven. Help je kinderen bijvoorbeeld door samen een cadeautje te kopen of te maken voor het kind dat weggaat.
  • Vertrek van een pleegkind hoeft niet te betekenen dat je geen contact meer hebt. Je kunt op allerlei manieren wat voor een kind blijven betekenen.

Vermijden:

  • Probeer het afscheid niet te zwaar te maken, zodat je het kind niet belast. Zoek een evenwicht in het afscheid nemen.

Breng het kind niet zelf weg als je dat niet ziet zitten. Bespreek met je jeugdzorgwerker welke andere mogelijkheden er zijn. De gezinsvoogd of jeugdzorgwerker kan meegaan of het kind zelf wegbrengen.

Deze tip komt uit Mobiel - tijdschrift voor pleegzorg. Het thema van het laatste nummer was 'Ik vertrek'. Krijg je Mobiel nog niet? Kijk voor meer informatie en abonnementen op hun website: www.mobiel-pleegzorg.nl

Reacties

  1. Ron Ron Schreef op 4 mei 2019 om 20:32:44

    Na acht jaar ging het ineens mis. Onze pleegdochter wilde niet meer bij ons wonen. Nu bijna 4 jaar later is er voor mij nog altijd de pijn.
    Geen echt afscheid kunnen nemen.

Plaats een reactie

Sluiten