Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Regeling bijzondere kosten pleegzorg

Regeling bijzondere kosten pleegzorg

13 september 2017 om 10:00 door Tijs 4 reacties

Veel kosten die je maakt als pleegouder voor je pleegkind worden vergoed uit de pleegzorgvergoeding. Maar soms krijg je als pleegouder te maken met kosten die je niet uit de pleegvergoeding hoeft te betalen. Als aanvulling op de pleegzorgvergoeding is er de regeling bijzondere kosten. Wist je dat deze vijf dingen vergoed kunnen worden door de regeling bijzondere kosten?

 • De aanschaf van een fiets; en dat mag ook een aangepaste fiets zijn. Een brommer kan ook, maar dan moet je pleegkind natuurlijk wel minimaal zestien jaar zijn.
 • Het schoolreisjesseizoen is net voorbij, maar goed om alvast te weten voor de volgende keer: schoolreisjes worden vergoed uit de bijzondere kosten. Je kunt de ouderbijdrage die je hiervoor aan de basisschool betaalt, indienen bij je pleegzorgorganisatie. Ook excursies en werkweken voor oudere pleegkinderen vallen onder de regeling.
 • Zwemlessen voor je pleegkind kunnen aardig in de papieren lopen. De regeling bijzondere kosten kan uitkomst bieden. Mocht dat niet lukken, dan is er ook nog het Nationaal Sportfonds. Wellicht kunnen zij iets voor je betekenen!
 • Brillen, lenzen en beugels, voor zover die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar, kunnen uit dit potje vergoed worden. Let op: hier zit vaak wel een maximum aan.
 • Schade aan jouw bezittingen of die van anderen, als die schade niet vergoed wordt door de aansprakelijkheidsverzekering.

Je pleegzorgorganisatie betaalt de bijzondere kosten en zij beoordelen de aanvragen die ze binnenkrijgen. Of de kosten ook daadwerkelijk vergoed worden, kan per organisatie verschillen. De vijf vergoedingen die hierboven genoemd worden, komen uit de Handreiking pleegzorgvergoeding van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De handreiking is een richtlijn: pleegzorgaanbieders mogen hiervan afwijken. In alle gevallen geldt: neem bij twijfel contact op met je pleegzorgorganisatie voordat je kosten maakt. Zo voorkom je dat jij met de kosten blijft zitten! 

Kom je iets tegen dat niet uit de pleegvergoeding óf de regeling bijzondere kosten vergoed wordt? Misschien kun je een beroep doen op een fonds of stichting. Daarvan hebben we hier een overzicht gemaakt.

Reacties

 1. Martha Brouwer Martha Brouwer Schreef op 20 maart 2018 om 08:44:38

  Hallo,

  Duidelijk verhaal maar hoe vraag je deze onkosten vergoeding aan ?

  Vr groet Martha

 2. De NVP De NVP Schreef op 26 juli 2018 om 09:22:53

  Dag Martha,

  Je kunt een declaratie voor bijzondere kosten indienen bij de pleegzorgorganisatie. De pleegzorgbegeleider kan een declaratieformulier verstrekken.

 3. Henk-Jan van Dijk Henk-Jan van Dijk Schreef op 18 oktober 2018 om 19:07:34

  Volgens VNG staat er dat sportcontributie ook in bepaalde gevallen onder de vergoeding valt. De vraag is of het een pleegkind OTS of onder voogdijmaatregel is. Indien zo, dan hoort de gemeente dit te vergoeden indien ouders (betaalplichtig) niet voldoende hebben.
  Het is jammer dat deze regels zo ondoorzichtig zijn. Ook krijgt een pleeggezin in Brabant 300 per 3 jaar voor een fiets, terwijl Noord Hollandse gemeente vaak maar 125 euro doen. Deze ongelijkheid is niet eerlijk voor pleegouders. Maar wie start er ooit eens een rechtszaak? Groet, Henk-Jan

 4. denise denise Schreef op 17 augustus 2019 om 09:18:39

  fijn, dankje wel voor de duidelijk overzicht.

Plaats een reactie

Sluiten