Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Bezoekregeling

Bezoekregeling

30 augustus 2017 om 10:00 door Jan Willem 4 reacties

Op zoek naar tips voor de bezoekregeling? Van wie kun je die beter krijgen dan van andere pleegouders? We delen tien tips!

 • Durf de leiding te nemen als je voelt dat het nodig is. Anders komt zo’n contactmoment niet goed op gang en dat is voor niemand fijn.
 • De voogd is er altijd bij, maar toch zijn de breng- en haalmomenten nogal gespannen. Mijn man kan er beter tegen dan ik, dus hij rijdt.
 • Kunnen de ouders niets bedenken om te gaan doen? Rijd hen dan even naar het bos of de speeltuin en haal hen daar ook weer op. Dat werkt super
 • Ze snoepen en snacken wat af op zo’n middag. Daar kan ik dan een probleem van maken, maar ze hebben al zo weinig samen. Dus slaan we het avondeten na zo’n middag gewoon over.
 • Als je merkt dat er dingen gebeuren die je pleegkind geen goed doen, moet je het echt zeggen. Als pleegouder zie je vaak net wat meer dan de anderen.
 • Ik vertel pas een uur van tevoren dat zijn ouders komen. Zo bespaar ik hem de teleurstelling, mochten ze weer eens op het laatste moment afbellen.
 • Na afloop vraag ik nooit zo veel. Ik geef het kind even de ruimte om het bezoek te verwerken. Ik leg wel uit dat hij er met mij over mag praten. Meestal komen de verhalen later wel.
 • Ik stem af op het gevoel van m’n pleegkinderen. Hebben ze zin om papa te zien. Mooi! Zijn ze onverschillig? Ook goed.
 • Is de voogd er wel bij maar neemt hij of zij te weinig de leiding? Zeg er dan na afloop iets van, anders ga je je steeds meer ergeren.
 • Eén broer woont in een ander pleeggezin, maar kan er nooit bij zijn. We zorgen nu dat zij elkaar af en toe apart ontmoeten, zodat ze elkaar niet uit het oog verliezen.

Bron: Het (niet zo) grote pleegzorgboek (Pleegzorg Nederland, NVP, 2016)

Heb jij nog andere tips? Deel ze hieronder!

Reacties

 1. Th van de Ven Th van de Ven Schreef op 30 augustus 2017 om 15:04:20

  Onze pleegkinderen (twee broertjes) worden opgehaald door Opa en hij verzorgd de verdere dag. Wel moet vader voor donderdag even mailen wat zijn plannen zijn zodat wij de kinderen wat kunnen voor bereiden op het bezoek.
  Bij ons werkt dat prima en bespaart ons en hun de vervelende momenten.

 2. JK JK Schreef op 30 augustus 2017 om 17:05:27

  Pleegkind gaat met moeder naar de peutergym! Erg leuk!

 3. BV BV Schreef op 30 augustus 2017 om 21:03:12

  Onze puberende pleegzoon heeft weinig zin in bezoeken aan zijn moeder. We gaan er altijd langs als we er toevallig in de buurt zijn. We spreken van tevoren af dat 'we toch in de buurt zijn en even langs willen komen voor een kopje koffie'. Twee keer per jaar en een half uur is lang genoeg; dan heeft moeder al haar verhalen kunnen vertellen. We houden het bezoek vooral luchtig en met veel humor.

 4. Jan Jan Schreef op 5 september 2017 om 20:17:00

  Wij hebben een pleeggezin met meerdere kinderen.
  In de eerste jaren werden we 'hoorndol' van de organisatie in ons gezin van alle bezoek/ logeermomenten van elk kind.
  In overleg met voogden en pleegzorgorganisatie hebben we zelf de koe bij de horens gepakt en een jaarplanning gemaakt, conform de afspraken, voor de ouders. Als positief resultaat kan ik hierin een tweetal dingen benoemen:
  Alle kinderen hebben allemaal op hetzelfde tijdstip bezoek of gaan logeren. Er is geen onrust het hele jaar door wanneer mijn ouders bij mij op bezoek komen. Dat is duidelijk voor allen.
  Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid om op die momenten ook even tijd voor elkaar te hebben, want dat komt er anders niet van.

Plaats een reactie

Sluiten