Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Rust en regelmaat?

Rust en regelmaat?

6 juni 2017 om 09:30 door Jan Willem 2 reacties

Als pleegouder heb je vaak een druk bestaan. Naast alle ‘gewone’ opvoedtaken heb je natuurlijk ook nog afspraken met de voogd, de pleegzorgwerker, je regelt de bezoekregeling en zo zitten je dagen snel vol. Reden genoeg dus voor wat rust en regelmaat! Zo zorgen andere pleegouders voor een beetje structuur:

 • Pictogrammen en dagschema’s werken fantastisch. Vooral in de vakanties.
 • We plannen altijd wel ver vooruit, maar we vertellen onze pleegdochter nooit wat we over een paar dagen gaan doen. Want zij raakt van slag als het toch anders loopt. Terwijl dat met bezoekregelingen bijvoorbeeld soms wel kan gebeuren.
 • Doordat we onverwacht pleegouders werden van ons neefje zijn we met veel dingen gestopt. Eigenlijk is mijn leven nu rustiger dan daarvoor.
 • Elke week hebben we een gezinsvergadering. Wat lekkers op tafel, bijpraten en we stellen elkaar leuke vragen. We nemen dan ook de nieuwe week door: wat staat er in de agenda en wie doet welke taakjes?
 • Onze pleegdochter wil dat we haar hele dag voor structureren: ‘wat kan ik gaan doen?’ dat vinden we te makkelijk. We laten haar nu zelf een programmaatje bedenken en dat lukt steeds beter.

 Andere tips? Deel ze hieronder!

 Uit: het (niet zo) grote pleegzorgboek (Pleegzorg Nederland, NVP, 2016)

Reacties

 1. suzanne suzanne Schreef op 7 juni 2017 om 16:04:11

  Mijn pleegdochter kan ook niet zelf haar vrije tijd momenten in delen.
  Ik heb haar een boekje laten maken (ze was toen 5 jaar) met Tekeningen of plaatjes knippen zover als ze het kon, van alles wat ze leuk vond om te doen. daar mocht ze dan in kijken en iets uitkiezen. er zat een onder verdeling in met wat ze alleen kan doen en wat we samen konden doen.
  Het leuke is dat ze nu ze 9 jaar is zelf een nieuw boekje heeft gemaakt met de dingen die ze nu leuk vindt en tataata er waren veel meer dingen die ze zelf kon doen.
  Dat was nog is een toffe ontdekking voor zo wel haar zelf als voor mij.

 2. Hanneke Hanneke Schreef op 7 juni 2017 om 22:43:30

  dag
  Leuk idee. En een eye opener voor jullie beide!

Plaats een reactie

Sluiten