Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tien tips voor de zomervakantie

Tien tips voor de zomervakantie

24 mei 2017 om 09:40 door Hanneke 3 reacties

Je leert het vanzelf als je pleegouder bent: plannen en vooruit denken. Je bent dan vast ook al met de komende zomervakantie bezig. Wij helpen je op weg met de volgende zomertips:

 1. Ga je naar het buitenland? Regel dan nu al de paspoorten en de toestemming!
 2. Maak een bucketlist: een lijst met leuke dingen die je kunt gaan doen als je even geen plan hebt. Picknicken in de tuin, zonsopgang in het bos of ’s avonds sterren kijken: de leukste herinneringen kosten meestal niks!
 3. Maak voor elke vakantiedag een duidelijke dagplanning op een vrolijke poster en met hulp van de kids. Juist in de vakantie helpt structuur om de boel een beetje los te kunnen laten. Plan elke dag ook ‘zelfspeeltijd’, anders ben je de hele dag recreatieteam.
 4. Maak alvast afspraken over de bezoekregeling en begeleidingsgesprekken in de vakantieperiode.
 5. Bedenk of je er goed aan doet al veel informatie met je pleegkind te delen over wat er gaat gebeuren, of juist niet. Pas ook op met wat je belooft: sommige kinderen help je het best door hen zo min mogelijk te vertellen.
 6. Kijk goed rond naar wat er in je eigen gemeente wordt georganiseerd. In veel gemeenten worden vakantie-spel-weken of huttenbouw-weken georganiseerd. Meld je kind daar op tijd voor aan.
 7. Nog even niet aan denken: de inpakdag. Maak een lijstje van de dingen waar je altijd de meeste stress van hebt en leg die dingen nu alvast ergens klaar. En regel meteen ook wie de kat en de planten verzorgt.
 8. Zoek een leuk passend kamp wat past bij de interesses van je pleegkind. Denk aan paardrijkamp, huisdieren-verzorgen-kamp, outdoorkamp, zeilkamp enzovoort. Zomerkamp-tips: verschillende organisaties bieden kampen voor kinderen met een licht verstandelijke beperking. Ook kun je via je pleegzorgorganisatie een financiële tegemoetkoming van €250,00 per kind aanvragen voor een kamp via Fonds Kinderhulp. Vraag ernaar bij je pleegzorgbegeleider. Let op, dit kan tot 1 juli! Extra tip: denk ook aan het JiP-kamp.
 9. Supermarkten, websites en tijdschriften hebben vaak acties voor goedkope dagjes uit. Maak er gebruik van.
 10. Puber in huis? Een vakantiebaantje is zo gek nog niet! In de supermarkt, bessen plukken: alles is beter dan de hele dag hangen op de bank. Misschien is vrijwilligerswerk een optie?

Zo. Dat waren tien tips voor de zomervakantie. Word je nu al moe bij de gedachte aan die zes lange, lange weken? Kijk dan nog eens kritisch naar de planning. Want voor ons als pleegouders is echt vakantie en tot rust komen geen overbodige luxe, maar noodzakelijk.

Fijne vakantie!

Reacties

 1. Jan Jan Schreef op 26 mei 2017 om 16:16:33

  Denk ook eraan om tijdig de schengenverklaringen [EU] aan te vragen bij hetCak.
  Benodigd voor een aantal medicijnen. Voor niet EU landen veelal ook te vinden op de site van hetCak.
  Groet,
  Jan

 2. Bianca Bianca Schreef op 10 juli 2017 om 10:56:10

  Hier hebben de dames al hun best gedaan om een vakantiebaantje te krijgen en zijn op tijd begonnen met zoeken. Helaas door wat beperkingen is het ze niet gelukt. Vrijwilligerswerk kan pas vanaf 18 jaar helaas.

 3. Gea Marcus Gea Marcus Schreef op 22 juni 2018 om 14:59:49

  Hier gaat hij elke dag naar school(bso) van 9 tot 4 uur.
  Vakantie gaan dat lukt niet. Te veel stress.

Plaats een reactie

Sluiten