Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tips en advies over pleegoudervoogdij

Tips en adviezen van pleegouders over pleegoudervoogdij

In augustus 2017 organiseerden we een meldactie over pleegoudervoogdij. Daarin vroegen we pleegouders naar hun ervaringen. Dat leverde veel handige tips en adviezen op, waarvan we er vijf verzameld hebben op deze pagina. 

Begin er niet aan als ouders er niet achter staan

Bij ons was het een logische stap om pleegoudervoogd te worden, maar ik zou het NOOIT doen als biologische ouders het er niet mee eens zijn! Dat moet volgens mij het bindende criterium zijn. Als het vechten wordt, krijg je vroeg of laat te maken met loyaliteitsproblemen van je pleegkind richting zijn of haar ouders.

“Wanneer het contact met biologische ouders goed is kan pleegoudervoogdij prima.
Wanneer er veel strijd is kan het fijn zijn om een voogdijinstantie te hebben voor het nemen van beslissingen.”

“Als er een goede basis is om met de ouders samen te werken of als pleegzorg bereid is om hierin te ondersteunen, dan raad ik het zeker aan.”

Win goed advies in over de gevolgen

Laat je eerst heel goed adviseren over bijzondere, maar niet ondenkbare, situaties. Bijvoorbeeld: wie betaalt de kosten als je pleegkind in behandeling moet? En hoe zit het met de aansprakelijkheid?

“Ik heb nu veel zorgen aangezien ze geen Nederlands paspoort heeft en niet uit een EU-land komt. Er is veel onzekerheid over wat er gebeurt als ze 18 wordt. Waar heeft ze dan recht op?”

“Houd er rekening mee dat je als pleegoudervoogd eerder het risico loopt om verantwoordelijk te worden gehouden voor extra en onvoorziene kosten.”

“Nu mijn pleegkind puber wordt, vind ik het soms wel eng. Je hebt een enorme verantwoordelijkheid over een beschadigd kind.”

Pleegoudervoogdij helpt je pleegkind om zich echt ‘thuis’ te voelen bij jou

Onze pleegzoon had het gevoel in een 'normaal' gezin op te groeien zonder allerlei hulpverleners om zich heen. Hij voelde voor het eerst dat hij kon blijven; voor die tijd was er altijd twijfel bij hem.

“Praat met het pleegkind over de keuze voor pleegoudervoogdij.”

“Dichterbij, op adopteren na, kun je niet bij je pleegdochter komen.”

“Het is voor het kind gewoon prettig dat wij de besluiten nemen en er geen vreemde bij betrokken is.”

“Het heeft veel rust gebracht bij het kind, dat weet nu nog zekerder dat het bij ons mag blijven. Daarnaast verlopen de contacten met ouder ook veel beter.”

“Twee van de drie zijn inmiddels volwassen. Alle pleegzorgwerkers en voogden zijn nu weg en nu realiseren ze zich dat ik er altijd voor hen was en zal blijven.”

Heel veel zaken kun je zelf goed regelen

Het geeft veel vrijheid om dat te doen wat goed is voor je pleegkind. Om zelf de specifieke hulp te zoeken die bij je pleegkind past. Daarnaast scheelt het veel tijd en energie om met de pleegzorginstantie steeds te communiceren.

“Als pleegouder ken je het kind het beste en weet je wat hij of zij nodig heeft. Mocht je ergens hulp bij nodig hebben, dan kun je dat zelf regelen bij het jeugdteam of begeleiding vragen via de pleegzorgorganisatie.”

“Zorg dat je vooraf goede verzekeringen afsluit zoals een tandarts- en WA-verzekering.”

“Als je nog weinig ervaring hebt als pleegouder is het misschien (nog) niet zo’n verstandig besluit.”

“Ik kan nu zelf ID-kaart regelen en overal waar nodig handtekeningen zetten. Ik mag nu zelf beslissen over het dagelijks leven van mijn pleegzoon. Maar we zullen moeder nooit buitensluiten in keuzes die gemaakt worden. De samenwerking loopt prettig, binnen de mogelijkheden van moeder.”

“Het geeft veel vrijheid om dat te doen wat goed is voor je pleegkind. Om zelf de specifieke hulp te zoeken die bij je pleegkind past. Daarnaast scheelt het veel tijd en energie om met de pleegzorginstantie steeds te communiceren.”

Vraag je goed af of jij en je partner echt achter de beslissing staan

Als je er ruimte en gevoel voor hebt, zeg ik meteen doen. Bij twijfel niet doen: het is een opgave die veel liefde, tijd en aandacht vraagt en het kind is er niet mee geholpen als het na een tijd toch naar een ander gezin of tehuis moet.

“Je moet als pleegouder eerst de intentie hebben om een verbintenis aan te gaan voor het leven. Te vaak gaan uiteindelijk de pleegkinderen eruit als de situatie te heftig wordt. Worden eigen kinderen op de eerste plaats gezet en blijven pleegkinderen daaraan ondergeschikt.”

“Ik raad het alleen aan als beide pleegouders het willen en ervoor openstaan”

Terug

Sluiten