Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegoudervoogdij: praktische zaken regelen

Pleegoudervoogdij: praktische zaken regelen

13 juni 2019 om 17:00 door Ruby, Evelien 4 reacties

In de vorige blogs hebben we uitgelegd waar je op moet letten als je pleegoudervoogdij overweegt en hoe de procedure verloopt om pleegoudervoogd te worden. Ben je pleegoudervoogd? Dan is het raadzaam en soms zelfs verplicht om een aantal praktische zaken goed te regelen. We leggen het uit in dit blog.

Bewind voeren (verplicht)
Als je pleegoudervoogd bent geworden, moet je binnen acht weken schriftelijk aan de kantonrechter laten weten wat het vermogen van de minderjarige is. Je moet ook binnen acht maanden een door jou ondertekende boedelbeschrijving – een overzicht van de bezittingen van je pleegkind - indienen bij de rechtbank. Als het vermogen van je pleegkind minder is dan €11.250, kun je gebruik maken van een eenvoudige (model)verklaring.

Zorgverzekering afsluiten (verplicht)
Je bent als pleegoudervoogd verantwoordelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering voor je pleegkind, dit is verplicht. De basiszorgverzekering is gratis voor minderjarigen. Je kunt het pleegkind bij laten schrijven op jouw eigen zorgverzekering. Je mag je pleegkind ook aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor orthodontie als je pleegkind een beugel nodig heeft. Bijna alle tandheelkundige zorg voor minderjarigen wordt gedekt door de basisverzekering, maar voor vergoeding van orthodontie heb je een aanvullende verzekering nodig. Als je kosten maakt voor een aanvullende zorgverzekering, komen deze kosten in aanmerking voor een vergoeding via de regeling bijzondere kosten van de pleegzorgorganisatie. 

Je kunt als pleegoudervoogd geen aanspraak maken op de zorgverzekering die gecertificeerde instellingen hebben voor pleegkinderen die onder voogdij staan.

Rechtsbijstandverzekering (niet verplicht, wel verstandig)
We raden pleegoudervoogden aan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten die je maakt voor juridische hulp bij conflicten. De verzekering geldt alleen voor conflicten die je niet ziet aankomen wanneer je de verzekering afsluit. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een lopend conflict heeft dus geen zin. De rechtsbijstandverzekering dekt procedurekosten en advocaatkosten voor de meeste rechtszaken.
Ga bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering na of de polis ook familierechtzaken dekt, bijvoorbeeld de wijziging van een omgangsregeling of gezag. Als een ouder daarover een rechtszaak begint, word je als pleegoudervoogd de tegenpartij bij de rechtbank. De kosten voor een advocaat lopen zonder rechtsbijstandverzekering snel op.

Met een rechtsbijstandverzekering kun je zelf een advocaat kiezen, maar zorg er wel voor dat je vooraf toestemming hebt van je rechtsbijstandsverzekeraar. Die moet een opdracht geven aan de advocaat, zodat de verzekeraar de kosten kan dekken. Vaak is toestemming vragen een formaliteit als er een procedure loopt bij de rechtbank, want een verzekeraar mag een eigen advocaat niet weigeren. Wel mogen ze grenzen stellen aan de vergoeding. Meestal mag je per procedure één keer een advocaat kiezen.

Inboedelverzekering (niet verplicht, wel verstandig)
Je kunt de spullen in jouw huis verzekeren via een inboedelverzekering. Bij de meeste inboedelverzekeringen is je pleegkind automatisch meeverzekerd, maar bij sommige verzekeraars moet je je pleegkind bij laten schrijven. Het is raadzaam om dat na te gaan bij je verzekeraar. Je bent niet verplicht om een inboedelverzekering aan te schaffen, maar het is wel aan te raden als er regelmatig iets kostbaars sneuvelt in je huis.

Aansprakelijkheidsverzekering (niet verplicht, wel verstandig)
Als je pleegkind schade veroorzaakt bij iemand anders, kan de schade worden verhaald op de pleegoudervoogd. Deze kosten komen in aanmerking voor een bijzondere kostenvergoeding, maar in de praktijk blijkt dat de pleegzorgorganisatie deze kosten niet altijd vergoedt. Het is daarom raadzaam om een aansprakelijkheidsverzekering personen (AVP) af te sluiten, maar het is niet verplicht.
Meestal kan je een pleegkind meeverzekeren op de polis van het pleeggezin. Is dit niet mogelijk, vraag dan je pleegzorgbegeleider of je pleegkind kan worden meeverzekerd via een collectieve verzekering van de pleegzorgorganisatie. Dit kan per pleegzorgorganisatie verschillen. Let op: schade die door je (pleeg)kinderen aan jou of jouw bezittingen wordt toegebracht, valt niet onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Deze schade komt in aanmerking voor een vergoeding via de regeling bijzondere kosten van de pleegzorgorganisatie. 

Uitvaartverzekering (niet verplicht)
Als een pleegkind overlijdt, vervalt de (pleegouder)voogdij. Meestal is het zo dat de pleegoudervoogd zeggenschap heeft over de uitvaart en de kosten daarvan betaalt. Deze kosten kunnen worden vergoed door de pleegzorgorganisatie of gemeente, maar als je speciale wensen hebt voor de uitvaart kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden.

Erfenis regelen (niet verplicht)
Een pleegkind erft niet automatisch van zijn pleegouders of pleegoudervoogden. Als je wilt dat een pleegkind van jou erft, neem je dit op in een testament bij de notaris. Je pleegkind blijft erfgenaam van zijn ouders, ook als zij geen gezag meer hebben. Als pleegoudervoogd erf je niet van je pleegkind.

Je pleegkind wordt 18
De pleegoudervoogdij eindigt automatisch als je pleegkind 18 wordt. Daardoor ben je geen voogd meer en vervalt je juridische verantwoordelijkheid voor het regelen van bovenstaande zaken. Vanaf 18 jaar is de pleegjongere hier zelf verantwoordelijk voor. Je mag je pleegjongere hier natuurlijk wel bij helpen!

Wil je meer informatie over de verschillende verzekeringen? Kijk dan op de site.  

Houd onze blogs in de gaten: binnenkort leggen we uit wat je opties zijn als je pleegoudervoogd bent, maar dit niet langer wilt zijn. Deze blogs zijn onderdeel van het project Wegwijs in PleegzorglandIn dit project werken we aan het verbeteren van de informatievoorziening voor pleegouders. Het eerste onderwerp dat we behandelen is pleegoudervoogdij.

 

Reacties

 1. Joke Jansen van den Brom Joke Jansen van den Brom Schreef op 6 november 2019 om 14:25:32

  Hallo, wij zouden graag een rechtsbijstandverzekering willen afsluiten. Wij hebben een pleegkind en mochten wij in de toekomst juridische hulp nodig hebben zou het beter zijn om een rechtsbijstand verzekering af te sluiten. Welke kunt u ons aanraden, wij zijn attent gemaakt op de ARAG in Leusden, maar misschien zijn er andere opties. Wij hebben een rechtsbijstand via het CNV maar dat heeft meer te maken met werk en inkomen.
  Bij voorbaat dank.
  Groet Joke Jansen

 2. Evelien Evelien Schreef op 12 november 2019 om 16:49:48

  Beste Joke,

  Ik heb je zojuist een mailtje gestuurd.

  Met vriendelijke groet,
  Evelien
  (helpdesk de NVP)

 3. Louise Spijkers Louise Spijkers Schreef op 6 augustus 2020 om 10:23:26

  Goedemorgen, wij hebben dezelfde vraag over een rechtsbijstandverzekering voor pleegouders.. Ik kan het online niet vinden. Heel erg bedankt!

 4. Ingrid Ingrid Schreef op 6 augustus 2020 om 14:54:38

  Beste Louise,

  Bedankt voor je bericht. We hebben helaas onvoldoende inzicht in welke kosten precies door welke rechtsbijstandsverzekeraars vergoed worden. De polissen van Arag en Das lijken familiezaken te dekken. De rechtsbijstandsverzekering bij Das kan bijvoorbeeld ook via SNS of Ohra worden afgesloten. Ik raad je aan om voor het afsluiten van de verzekering contact met de verzekeraar op te nemen om er zeker van te zijn dat bepaalde zaken die je graag gedekt wilt hebben daadwerkelijk gedekt worden. Van andere pleegouders heb ik gehoord dat zij flink moeten zeuren bij de rechtsbijstand om iets familierechtelijks vergoed te krijgen, maar dat het dan wel kan lukken. Als pleegouder die geconfronteerd wordt met een geschil word je toch anders gezien dan wanneer je zelf een geschil veroorzaakt of aanspant. Ik hoop je met deze suggestie een beetje op weg te helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Ingrid (Helpdesk NVP)

Plaats een reactie

Sluiten