Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Waardering en respect voor pleegouders in Kameroverleg over pleegzorg

Waardering en respect voor pleegouders in Kameroverleg over pleegzorg

27 mei 2019 om 10:00 door Peter 0 reacties

Op 16 mei vond dan eindelijk het overleg in de Tweede Kamer plaats over pleegzorg en gezinshuizen. We schreven al vijf blogs over onze voorbereidingen voor dit overleg waarvan de datum twee keer werd verplaatst: van april naar juni en terug naar mei. Gelukkig zijn wij flexibel. En dus zaten wij, Evelien en Peter, op donderdagochtend in de Groen van Prinstererzaal op de publieke tribune, samen met een beperkt aantal andere geïnteresseerden.

De aanleiding voor het overleg was de uitzending van De Monitor van februari waarin een indringend signaal werd gegeven over de druk op pleegouders. Minister De Jonge schreef in voorbereiding een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aankondigde dat hij de ontwikkeling en versterking van de pleegzorg gaat intensiveren. We besteedden al in een eerdere blog aandacht aan die brief.

Hoe gaat dat nou, zo’n overleg dat toch bijna drie uur duurt? De Kamerleden van CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, SP, PvdA en PVV die aanwezig waren bij het debat hadden ieder vier minuten om hun vragen te stellen aan minister De Jonge. De minister beantwoordde vervolgens deze vragen. Veel van de antwoorden worden daarbij aangedragen door een detachement ambtenaren die daarmee voor en achter de schermen bezig zijn. Vervolgens is er nog tijd voor aanvullende vragen van Kamerleden en de laatste antwoorden en toezeggingen van de minister. Wil je precies weten wat er is gezegd? Hier kun je het hele debat terugkijken.

Iedereen die aanwezig was bij het overleg benadrukte de waardering en het respect dat men heeft voor pleegouders. Wij letten op of de onderwerpen die wij bij Kamerleden aangedragen hadden aan de orde kwamen. Een Kamerlid heeft immers zijn of haar eigen stokpaardjes en krijgt daarnaast vanuit allerlei hoeken bijdragen voor het debat. Gelukkig is het ook mogelijk om met Kamerleden tijdens het overleg via Whatsapp contact te hebben, waardoor we nog tijdens het debat aanvullende suggesties kunnen doen.

Inhoudelijk is er, onder meer door Rens Raemakers van D66, benadrukt dat naast werving van pleegouders ook (of misschien juist) het behoud van pleegouders extra aandacht zou moeten krijgen. Verder was er aandacht van Lisa Westerveld van GroenLinks voor de versterking van de financiële positie van pleegouders, de ondersteuning die zij krijgen bij geschillen en de betrokkenheid van pleegouders bij de vormgeving van het jeugdzorgstelsel. Op al die punten deed de minister toezeggingen. Wij waren uiteindelijk niet ontevreden over de onderwerpen en de toezeggingen. Nu is het tijd voor de volgende stap, om te kijken of al de wensen tot intensivering ook tot actie leidt die pleeggezinnen verder helpt. Wij zullen in ieder geval onze bijdrage leveren.

Voor veel pleegouders is al dit politieke gedoe een ver-van-mijn-bed-show. Zorg voor kinderen heeft onze eerste aandacht. Ben je desondanks geïnteresseerd in beleidsontwikkelingen, dan kun je je abonneren op onze speciale nieuwsbrief belangenbehartiging die regelmatig verschijnt. In ieder geval nuttig voor leden van pleegouderraden en iedereen die lokaal de stem van pleegouders laat horen. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en neem gerust contact op als we je kunnen helpen, als je vragen hebt of ideeën en suggesties. Want pleeggezin ben je niet alleen!

De commissievergadering: achter de tafel van links naar rechts Atty Bruins (VWS), minister De Jonge, voorzitter Lodders, de griffier en Kamerleden Attje Kuiken, Rens Raemakers, Judith Tielen, Maarten Hijink, Joel Voordewind, René Peters, Lisa Westerveld en Fleur Agema.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten