Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegzorg prominent op de Kameragenda

Pleegzorg prominent op de Kameragenda

16 mei 2019 om 10:00 door Peter 1 reactie

Ruim een maand geleden startten we een serie blogs over belangenbehartiging van de NVP namens pleeggezinnen. We schreven over de voorbereidingen op een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer op 17 april, dat helemaal over pleegzorg en gezinshuizen zou gaan. Zou, want het overleg werd kort voor die datum wegens problemen met de Kameragenda uitgesteld tot juni. En prompt weer omgeruild met een andere vergadering over jeugdhulp, waardoor het uiteindelijk vandaag op de agenda staat.

Veel van onze voorbereidingen op dit Kameroverleg hadden we al gedaan voor 17 april. Maar het is belangrijk om het vlammetje brandend te houden, zodat de wensen en behoeften van pleeggezinnen bovenaan de agenda blijven staan.

In de afgelopen maand is er veel geschreven en gepraat over jeugdzorg: over de inhoud, maar vooral over geld. Gemeenten, zorgaanbieders en anderen luidden de noodklok omdat de financiële situatie onhoudbaar wordt. Dat gevoel heeft ook zijn weerslag op pleeggezinnen en de ondersteuning die zij krijgen: als er niet genoeg geld is, kunnen zorgaanbieders niet altijd de (aanvullende) hulp en ondersteuning bieden die pleeggezinnen nodig hebben.

Afgelopen maandag hebben we daarom nog een aanvullende brief gestuurd aan de Kamerleden. Het gesprek gaat veel over de kosten van gespecialiseerde zorg, terwijl de aandacht voor gezinnen achterblijft. Juist investeren in jeugdhulp in gezinnen is nodig om de transformatie van jeugdzorg verder te brengen. Maar ook in de gespecialiseerde zorg is nog veel te verbeteren, bijvoorbeeld door laagdrempelige, tijdige toegang tot die gespecialiseerde zorg te bieden, ook - of misschien wel juist - voor pleegkinderen.

Het is belangrijk dat pleegouders en pleegkinderen en -jongeren echt een stem hebben: in organisaties, in gemeenten en in de landelijke politiek. Want zij weten als beste wat het vraagt om duurzaam pleeggezin te zijn. Helaas komen pleeggezinnen nog te vaak tegen wat niet werkt. Daar kunnen we van leren, mits de knelpunten en verbeterpunten gehoord worden door de mensen die er iets aan kunnen doen.

Vandaag staat het onderwerp pleegzorg prominent op de agenda in de Tweede Kamer. Voor ons als NVP betekent het in de dagen voor het debat nog whatsappen en bellen met Kamerleden en hun medewerkers. En dan wachten we vandaag af welke onderwerpen de politiek oppakt om de situatie van pleeggezinnen en pleegzorg te verbeteren. Volgende week blikken we in een laatste blog terug op het Kameroverleg en lees je wat de belangenbehartiging heeft opgeleverd!

 

Reacties

  1. J.W. van Ommen J.W. van Ommen Schreef op 17 mei 2019 om 12:00:36

    pleegouders moeten zich goed bewust zijn dat ze de toeslag die de pleegzorgvoorziening normaliter krijgt voor ieder geplaatst kind in een pleeggezin, dat de pleegouders die er bij krijgen, anders blijft dat deel binnenkomen bij de pleegzorgvoorziening en het op de grote hoop terecht komt, zeker als je een interim directeur hebt gehad die boven de Balkenendenorm verdiende, terwijl het geld de pleegouders juist toekomt, omdat alle nog niet voorziene kosten vanaf dat moment ook voor je rekening komt.

Plaats een reactie

Sluiten