Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Overleg pleegzorg en gezinshuizen: van uitstel komt geen afstel

Overleg pleegzorg en gezinshuizen: van uitstel komt geen afstel

11 april 2019 om 16:00 door Peter 0 reacties

Op 4 april zou de Tweede Kamer vergaderen over pleegzorg en gezinshuizen. Zou, want een paar dagen van tevoren werd besloten de vergadering te verplaatsen. In aanloop naar de vergadering lieten we de stem van pleeggezinnen horen bij Tweede Kamerleden. Daarover vertellen we in een wekelijkse blog. Dit is het vierde deel.

Geen betere manier om de praktijk van belangenbehartiging te beschrijven dan uit de actualiteit, bedachten we toen we begonnen met de voorbereidingen voor de Tweede Kamervergadering over pleegzorg en gezinshuizen. We besloten een serie blogs te schrijven waarin wvertellen wat we doen om de belangen van pleeggezinnen in politiek Den Haag onder de aandacht te brengen, zodat ook daar aandacht is voor verbeteringen die pleeggezinnen belangrijk vinden.  

In de afgelopen weken vroegen we jullie om input: wat zou er volgens jullie op de agenda moeten staan in het overleg van de Tweede Kamer? Met deze input maakten we een mooi boekje voor Kamerleden en maakten we afspraken met woordvoerders van vijf Kamerfracties om onze vragen persoonlijk toe te lichten. Alle lichten stonden op groen voor een mooi Kameroverleg, waarin voor pleeggezinnen relevante onderwerpen aan de orde zouden kunnen komen. 

Uitstel overleg 
En toen gooide de hectiek van het parlementaire werk roet in het eten. Door een samenloop van twee vergaderingen besloot men op het laatste moment om het overleg over pleegzorg en gezinshuizen uit te stellen. Daardoor liep ook een afspraak met Attje Kuiken spaak, het Kamerlid van de PvdA dat naar aanleiding van een uitzending van de Monitor van februari vroeg om een overleg. De nieuwe afspraak is gelukkig al gepland.  

Wanneer (en of) er nog een apart overleg over pleegzorg en gezinshuizen komt, is nog even de vraag. De verwachting is dat het overleg in de eerste helft van juni alsnog plaats gaat vinden. In ieder geval zit de agenda van de Tweede Kamer behoorlijk vol met overleggen over jeugdzorg in het algemeen. Zo is er op 17 april een overleg over jeugdzorginstellingen en op 16 mei een algemeen overleg over jeugdhulp, hoewel het mogelijk is dat ook dit overleg verplaatst wordt naar juni.  

Kamerbrief 
Dat er veel aandacht is voor pleegzorg en gezinshuizen, blijkt ook uit de brief die minister Hugo de Jonge op 4 april naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin schrijft hij dat hij het Actieplan Pleegzorg wil intensiveren om de dagelijkse praktijk van pleeggezinnen te verbeteren. Goed nieuws, want ondanks alle goede initiatieven in het actieplan, merken pleeggezinnen hier nog weinig van in de dagelijkse praktijk. Lees meer over het actieplan en de intensivering in dit nieuwsbericht: Minister wil intensivering Actieplan Pleegzorg.

De gesprekken die we hadden met Kamerleden lieten ook zien dat het onderwerp van pleegzorg en de positie van pleeggezinnen veel aandacht heeft bij de Kamerleden. Een uitgebreider verslag van de gesprekken lees je in de volgende blog! 

Eerder kon je in deze blog lezen over de aanleiding voor het overleg, een brief van de minister en het Actieplan Pleegzorg, en over de wensen van pleeggezinnen die we overbrachten aan Kamerleden. Wil je reageren op deze blog? Dat kan hieronder in de reacties. Je kunt ons ook bereiken door een mailtje te sturen naar info@denvp.nl.

Update: er is inmiddels een nieuwe datum voor het overleg. Dat staat nu gepland voor 13 juni

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten