Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Samen werken aan kwaliteit

Samen werken aan kwaliteit

13 december 2017 om 11:26 door Jan Willem 0 reacties

Inspraak. In de pleegzorg hebben we dat formeel vooral geregeld via de pleegouderraden. Iedere pleegzorgaanbieder heeft zo’n vertegenwoordiging van pleegouders die gevraagd en ongevraagd advies geeft. Maar sinds de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 overging naar de gemeenten, wordt er ook op andere manieren gewerkt aan kwaliteit. En dat is goed nieuws.

Pleegouders hebben een bijzondere verantwoordelijkheid en het is belangrijk dat zij zo goed mogelijk gefaciliteerd en ondersteund worden bij het ‘werk’ dat zij doen. In de praktijk blijkt pleegzorgland echter knap ingewikkeld te kunnen zijn. Van pleegoudervoogdij tot zwemlesvergoeding en van PGB tot zorgverzekering: pleegouders hebben er té vaak té veel problemen mee.

Driehoek

Door als gemeente, pleegzorgaanbieder en pleegouders samen in gesprek te gaan, ontstaan nieuwe mogelijkheden om te werken aan kwaliteit. Waar professionals zich in hun werk moeten baseren op informatie op afstand en van momentopnames, zitten pleegouders dagelijks op de eerste rij. Bovendien zien wij als pleegouders het grotere perspectief. Je kunt zeggen: de hele film van hoe het met je pleegkind gaat. Daarom is het van belang dat pleegouders een actieve inbreng hebben in het pleegzorgbeleid. Pleegzorg doe je samen, maar nadenken over een zo goed mogelijke pleegzorg dus ook.

Bundelen

Het kan er in pleegzorgland ingewikkeld aan toe gaan. Als pleegouders kun je daar soms behoorlijk last hebben: net als overal gaat er ook hier regelmatig iets fout. Wanneer we als pleegouders die verhalen bundelen, ontstaat er een krachtige boodschap richting pleegzorgaanbieders en gemeenten. Misschien lost dat niet ieder individueel probleem op, maar er kan wel echt gewerkt worden aan kwaliteit.

Bij gemeenten en pleegzorgaanbieders spelen allerlei thema’s waar pleegouders over kunnen meedenken. Over de link tussen pleegzorg en wijkteams, bijvoorbeeld. Of over de samenwerking tussen pleeggezinnen en gezinshuizen in de gemeente. En niet te vergeten over de werving van nieuwe pleeggezinnen, want die zijn hard nodig.

Kortom: het is belangrijk dat pleegouders een duidelijke stem hebben. Het zou goed zijn wanneer gemeenten en pleegzorgaanbieders dat zelf ook zo scherp zien. In de praktijk blijkt het vaak nodig om als pleegouders een eerste stap te zetten. Nodig jezelf een keer uit bij de wethouder Jeugd of organiseer een bijeenkomst met een groep pleegouders, mensen van de pleegzorgaanbieder en van de gemeente. Het mooiste is wanneer het niet bij iets éénmaligs blijft, want er is genoeg te doen.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten