We organiseren in januari en februari vier InZoom-bijeenkomsten. Wil je meer leren over een bepaald pleegzorgonderwerp of ervaringen van andere pleegouders horen? Doe dan mee!
Klik hier voor de online versie
NVP logo

Inzoomen: leren en ervaringen uitwisselen in vier online bijeenkomsten!

Je kunt je weer aanmelden voor InZoomen, onze online-bijeenkomsten! Samen met andere pleegouders gaan we dieper in op een bepaald onderwerp, kun je jouw ervaringen delen en leer je van elkaar en experts.

We organiseren vier online bijeenkomsten met allemaal een eigen thema: de invloed van een ‘niet fijne baarmoedertijd’ op pleegkinderen, crisispleegouderschap, rouw en verlies bij een pleegzorgplaatsing en netwerkpleegouder zijn.

Wil jij hier meer over weten, meepraten of jouw ervaringen delen? Meld je dan aan! Je kunt je per keer opgeven, meedoen is gratis.

➡️ lees verder

nieuwsbrief

Nieuws BIJ ONS over netwerkpleegzorg

De nieuwe BIJ ONS is uit! Ons online magazine gaat dit keer over netwerkpleegzorg. Je leest over grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen. Welke uitdagingen en emoties brengt dit met zich mee? Ook leggen we uit hoe de screening in zijn werk gaat als grootouders of andere familieleden pleegouders worden. En waar kun je als (netwerk)pleegouder aankloppen voor ondersteuning of verlichting? Daarover vertelt Guy Bosmans, schrijver van het boek GPS voor gezinnen. In de BIJ ONS University legt Daisy een wetenschappelijk onderzoek of studie uit. Dit keer: zijn netwerkplaatsingen stabieler dan bestandsplaatsingen? We waren ook op de pleeggrootouderdag van SBPN, daarvan doet Maud verslag. 

Dat en meer lees je in het magazine op bijons.denvp.nl!

➡️ lees verder

nieuwsbrief (590 x 325 px)

Informele steun: wat is er en waar heb jij behoefte aan?

Informele steun uit het eigen netwerk van een pleeggezin of van vrijwilligers kan helpen om pleegzorg vol te houden. Daarom willen wij deze vorm van steun versterken. We zijn benieuwd welke vormen en initiatieven van informele steun er voor pleeggezinnen zijn, waar je gebruik van maakt en waaraan behoefte is. Zou je daarvoor een paar korte vragen willen beantwoorden? Dankjewel alvast!

➡️ lees verder

nieuwsbrief (1)

Eerste jaar Mockingbird een groot succes, pleegzorgmodel gaat verder uitbreiden

Eind 2022 lanceerden Horizon Pleegzorg en Regio Midden-Holland het eerste Mockingbird-netwerk in de omgeving van Waddinxveen. Een jaar later blijkt dit netwerk een groot succes: de betrokken pleeggezinnen geven aan dat ze het gevoel hebben elkaar al jaren te kennen en dat ze zich gesterkt voelen in hun pleegouderschap. Het pleegzorgmodel breidt daarom volgend jaar uit: Horizon gaat meer netwerken starten en ook pleegzorgorganisaties Combinatie Jeugdzorg en Pactum gaan werken met Mockingbird.

➡️ lees verder

4

Wijziging woonplaatsbeginsel: vooral pleegoudervoogden ervaren knelpunten

Op 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel, dat regelt welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp, gewijzigd. Sinds de wijziging krijgt de helpdesk van de NVP hier veel vragen over en daarom hebben we onderzocht welke gevolgen de wijziging heeft voor pleegouders. Uit het onderzoek blijkt dat vooral pleegoudervoogden met problemen te maken krijgen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor jeugdhulp voor hun pleegkind en ervaren meer regeldruk als gevolg van de wijziging. Daarnaast noemen pleegouders het ontbreken van contracten tussen gemeente en jeugdhulpaanbieder en de afstand tot de nieuw verantwoordelijke gemeente als grootste knelpunten.

➡️ lees verder

woonplaatsbeginsel (590 x 300 px) (1)

Vakantietips!

De feestdagen kunnen beladen zijn. Kijk jij er naar uit of zie je er tegenop? Het gemis van familie kan (sterker) de kop op steken, de structuur van school valt weg en mogelijk botsen jouw eigen behoeftes met die van de (pleeg)kinderen en alle families. We hebben wat tips voor de vakantie die hopelijk voor ontspanning zorgen.

➡️ lees verder

tips  (1)

Evaluatie bestuurlijk akkoord verlenging pleegzorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport evalueert het bestuurlijk akkoord over verlenging van pleegzorg tot 21 jaar. Dit akkoord werd in 2018 gesloten en sindsdien wordt pleegzorg standaard verlengd tot de 21e verjaardag van een pleegkind. De onderzoekers zijn benieuwd naar de ervaringen van pleegouders. Je kunt jouw ervaringen delen in een vragenlijst, dat kan tot en met morgen.

➡️ lees verder

2

Agenda

Organiseer jij een bijeenkomst, thema-avond of andere activiteit voor pleegouders? Geef het aan ons door via pleegoudernetwerken@denvp.nl, dan vermelden we ook jouw bijeenkomst in het overzicht.

1

Wat vond je van deze nieuwsbrief (2).png

Heb je vragen, tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Laat het ons weten door deze mail te beantwoorden!

4

De NVP | Privacybeleid | Afmelden voor de nieuwsbrief