Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Opvang kwetsbare kinderen in steeds meer gemeenten mogelijk: ook bij jou?

Opvang kwetsbare kinderen in steeds meer gemeenten mogelijk: ook bij jou?

vrijdag 27 maart 2020 10:34

Steeds meer gemeenten organiseren opvang voor kinderen die door de coronacrisis thuis zitten, maar niet thuis kunnen blijven. Het gaat om kwetsbare kinderen in een onveilige thuissituatie of kinderen die door problematiek niet thuis kunnen blijven. In een aantal gemeenten kunnen deze kinderen weer naar school of naar de opvang, andere gemeenten zijn bezig om dit mogelijk te maken.

De Volkskrant deed navraag bij de 25 grootste gemeenten van Nederland. Vijftien van deze gemeenten bereiden opvang voor en in tien gemeenten is dit al mogelijk: Zwolle, Dordrecht, Enschede, Tilburg, Arnhem, Den Bosch, Maastricht, Den Haag, Ede en Leeuwarden.

Opvang voor pleegkinderen
Ook voor pleegkinderen kan het bieden van opvang een uitkomst zijn nu zij noodgedwongen thuiszitten door de coronacrisis. Veel pleegkinderen hebben baat bij de dagelijkse structuur van school of kinderopvang. Door opvang te organiseren, kunnen problemen in het pleeggezin - en in het uiterste geval zelfs breakdown - voorkomen worden. Heb je vragen over opvang in jouw gemeente? Neem hiervoor contact op met je pleegzorgbegeleider, voogd of met de gemeente.

Al snel nadat de sluiting van scholen en kinderopvang op 15 maart werd aangekondigd, trokken verschillende partijen aan de bel dat de sluiting voor sommige kinderen en gezinnen tot problemen kan leiden. Vorige week vrijdag, 20 maart, stuurde minister Slob van Onderwijs een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft dat gemeenten opvang van kwetsbare kinderen mogelijk moeten maken.

Opvang in jouw gemeente
Is in de gemeente waar jij woont al opvang geregeld en is die opvang ook beschikbaar voor pleegkinderen als dat nodig is? We horen graag welke gemeenten de opvang al georganiseerd hebben en welke gemeenten nog geen oplossingen bieden. Je kunt dit laten weten aan onze helpdesk. Daar kun je ook terecht met vragen over pleegzorg en corona. 

« Terug

Sluiten