Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Gemeenten moeten opvang buitenshuis voor kwetsbare kinderen mogelijk maken

Gemeenten moeten opvang buitenshuis voor kwetsbare kinderen mogelijk maken

maandag 23 maart 2020 08:23

Voor sommige kinderen met 'psychische klachten of gedragsproblematiek' komt er opvang buitenshuis. Gemeenten moeten deze kinderen in beeld krijgen en oplossingen op maat bieden, schrijft onderwijsminister Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Dit biedt ook mogelijkheden voor opvang van pleegkinderen.

"Voor sommige leerlingen met psychische klachten of gedragsproblematiek is onderwijs thuis niet goed mogelijk. Voor deze groepen is onderwijs in een schoolse setting van cruciaal belang. Ook zijn er kinderen van wie de thuissituatie dermate onveilig is of onveiliger wordt, dat opvang of onderwijs thuis de ontwikkeling van een kind ernstig bedreigt. In specifieke gevallen kan in deze periode opvang, onderwijs en begeleiding buitenshuis nodig zijn. Dat is toegestaan." Dat staat in de brief van minister Slob, die hij vrijdag 20 maart naar de Tweede Kamer stuurde.

Oplossingen op maat
In de brief staat niet welke kinderen in aanmerking komen voor opvang buitenshuis. Voogden van gecertificeerde instellingen, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming kunnen de kinderen in beeld te brengen 'voor wie een veiligheidsrisico is vastgesteld of waar dat mogelijk kan ontstaan'. Gemeenten moeten voor deze kinderen oplossingen op maat bieden. 

Pleegkinderen
Ook voor pleeggezinnen met pleegkinderen met ernstige problematiek kan opvang buitenshuis een oplossing bieden, bijvoorbeeld als een breakdown dreigt omdat de situatie thuis onhoudbaar wordt. Neem voor vragen hierover contact op met je pleegzorgbegeleider, voogd of met de gemeente. Onze helpdesk is ook bereikbaar voor advies. 

Op verschillende plaatsen wordt de opvang van kwetsbare kinderen al mogelijk gemaakt, zoals bijvoorbeeld in Dordrecht en Friesland. Heb jij een goed voorbeeld van een oplossing op maat die geboden wordt of loop je tegen vragen of onduidelijkheden aan? Laat het ons weten door een mail te sturen naar helpdesk@denvp.nl.

Op www.denvp.nl/corona verzamelen we informatie, nieuws, tips en verhalen over pleegzorg en corona, zodat je op de hoogte blijft over relevante ontwikkelingen. Ook vind je er tips en ervaringen van andere pleegouders, zodat je ook in deze ingewikkelde tijd je pleegkind het beste kunt bieden.

« Terug

Sluiten