Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Petitie tegen wisselingen van hulpverleners in de jeugdzorg

Petitie tegen wisselingen van hulpverleners in de jeugdzorg

1556620920_hetvergetenkind-logo-rgb.pngdonderdag 16 januari 2020 16:20

Stichting Het Vergeten Kind is deze week een campagne en petitie gestart om het wisselen van hulpverleners in de jeugdzorg te stoppen. Kinderen in het jeugdzorgsysteem - ook pleegkinderen - zien veel verschillende hulpverleners. Kinderen die op een groep wonen, hebben gemiddeld al 64,6 hulpverleners gehad. Voor kinderen in een pleeggezin gaat het gemiddeld om 12,3 hulpverleners. Het aantal hulpverleners dat kinderen in de jeugdhulp zien, moet naar beneden.

De verschillende instanties die betrokken zijn bij kinderen en het doorverhuizen tussen pleeggezinnen, gezinshuizen, groepen en instellingen zorgen voor een wirwar van hulpverleners. Daardoor moeten kinderen steeds nieuwe hulpverleners leren vertrouwen, weer opnieuw over een trauma vertellen en raken ze steeds weer een vertrouwenspersoon kwijt. Dat komt bovenop trauma's die ze al hebben en heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van jongeren.

5e1c77794efdf_schermafbeelding-2020-01-13-om-14-57-32.pngIn het onderzoek ’Constant nieuwe gezichten, ik crash daarvan’ van Het Vergeten Kind geeft meer dan driekwart van de kinderen aan dat ze te vaak hun levensverhaal moeten vertellen. 71% vinden het er té veel. Daarvan vindt 25% dat het door dat hoge aantal hulpverleners ook slechter gaat met hem of haar.

Met de campagne en de petitie roept Het Vergeten Kind op om de jeugdzorg zo te organiseren, dat kinderen substantieel minder verschillende gezichten zien dan nu het geval is. Hoe de situatie verbeterd kan worden, lees je in de aanbevelingen op deze pagina. Je kunt de petitie hier ondertekenen:

Petitie Het Vergeten Kind

In een podcastserie vertellen drie jongeren hoe het is om op te groeien in een jeugdzorgsysteem met constant wisselende hulpverleners. Beluister de podcasts hier. Ook in het filmpje hieronder vertellen jongeren hoe zij het constante wisselen van hulpverleners beleven. 

« Terug

Sluiten