Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Directeur NVP bij talkshow FRITS!: 'Verstevig positie pleegouders'

Directeur NVP bij talkshow FRITS!: 'Verstevig positie pleegouders'

WhatsApp Image 2019-10-31 at 17.01.47.jpegmaandag 04 november 2019 15:48

Afgelopen zaterdag, 2 november, was onze directeur Peter te gast bij FRITS!, de talkshow bij Omroep West. Peter sprak met presentator Frits Huffnagel over het pleegouderschap, het belang van ondersteuning en van voldoende pleegouders en waarom de positie van pleegouders wel wat steviger mag.

Peter over het pleegouderschap: “Je moet een stabiele thuisbasis bieden. Wij zijn pleegouder geworden omdat we dachten dat we daar de ruimte voor hadden, op allerlei manieren. En dat we stabiliteit konden bieden. Er kon nog wel een kind bij. Het is ook wel ingewikkeld, bij fases. Zeker op het moment dat je crisispleegzorg biedt is hetgeen je van een kind weet op het moment dat een kind bij jou binnen komt niet zoveel. Het kan betekenen dat je op vrijdag om twaalf uur een telefoontje krijgt dat er een bed nodig is en dat het kind er om vijf uur is.”

“Je biedt rust ruimte en regelmaat als pleeggezin. Het kind is weg uit het eigen gezin en heeft stabiliteit nodig. Dat is iets dat een pleeggezin dan kan bieden. Dat doe je met het hele gezin, ook de eigen kinderen. Je moet het met elkaar doen: op het moment dat het voor een van de gezinsleden niet meer werkt, kan het ook niet meer.”

“Gezinnen die deze opgave op zich nemen – en dat kan op allerlei manieren: weekend, langdurig, crisis, heel veel verschillende opties - moeten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. We lezen veel in de media hoe het in jeugdzorgland zit: daar kom behoorlijk wat spanning op. We hadden het er net over dat als een kind naar grootouders gaat er behoorlijk wat instanties aan de pas komen. Dat geldt in z'n algemeenheid in de jeugdzorg. Met al die instanties moet je samenwerken en dat vraagt ook het nodige. De positie van pleegouders mag dan wel wat steviger.”

Bekijk de aflevering van FRITS! hier terug (vanaf 14:10): Omroep West FRITS!

« Terug

Sluiten