Ons telefoonnummer: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Handreiking voor gemeenten: ‘Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen'

Handreiking voor gemeenten: ‘Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen'

woensdag 17 mei 2017 09:45

De Jeugdwet geeft gemeenten de opdracht om kinderen 'zo thuis mogelijk' op te laten groeien. Dat kan met jeugdhulp in gezinsvormen. Om gemeenten te helpen die opdracht te vertalen naar beleid, schreven de NVP, Jeugdzorg Nederland, VNG en het NJi de handreiking 'Ruimte voor jeugdhulp in gezinsvormen'.

In de handreiking staan vijf ontwikkelpunten:

– Neem met elkaar verantwoordelijkheid en bepaal het parcours
– Creëer ontwikkelruimte en werk samen aan innovatie
– Verbind informele sociale steun met jeugdhulp in gezinsvormen
– Zorg voor een sterke ondersteuningsstructuur en doe wat werkt
– Zorg voor eenvoud en duidelijkheid in regels en financiën

In de handreiking is een denkkader opgenomen met achtergrondinformatie over jeugdhulp in gezinsvormen en inhoudelijke verdieping op het thema.

Benut het potentieel van de lokale gemeenschap

Met deze handreiking kunnen gemeenten aan de slag om opvang voor kinderen in gezinsvormen een plek te geven in hun beleid. In de Jeugdwet staat de opdracht om ervoor zorg te dragen dat kinderen ‘zo thuis mogelijk kunnen opgroeien’. Om die opdracht tot een succes te maken, kan meer gebruik gemaakt worden van het potentieel van de lokale gemeenschap en de aanwezige sociale steun, in het belang van de kinderen. Dat is de kracht van jeugdhulp in gezinsvormen.

Jeugdhulp in gezinsvormen

Eind 2016 is het traject ‘Jeugdhulp in gezinsvormen’ gestart. De handreiking is de eerste uitkomst van het traject en de afronding van de eerste fase. Op dit moment worden de plannen voor de tweede fase gemaakt: wat hebben gemeenten nodig om de kennis in de handreiking ook echt in hun beleid en in de praktijk toe te passen? 

In dit traject werkt de NVP samen met VNG, Jeugdzorg Nederland en het Nederlands Jeugdinstituut. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunt het traject. Het traject maakt deel uit van het Actieplan Pleegzorg dat onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van VWS wordt opgesteld. 

Download de handreiking 

Lees meer over het traject Jeugdhulp in gezinsvormen

« Terug

Sluiten