Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Wetsvoorstel pleegzorg tot 21 jaar aangenomen door kabinet

Wetsvoorstel pleegzorg tot 21 jaar aangenomen door kabinet

maandag 08 maart 2021 14:00

Het kabinet heeft het wetsvoorstel aangenomen dat ervoor zorgt dat pleegkinderen tot 21 jaar in een pleeggezin kunnen blijven wonen als ze dat willen. Het verlengen van pleegzorg tot 21 jaar was sinds 1 juli 2018 mogelijk door een bestuurlijke afspraak. Met het aannemen van het wetsvoorstel door het kabinet is een nieuwe stap gezet om pleegzorg tot 21 jaar ook wettelijk te regelen. De NVP maakte zich, samen met anderen, jarenlang sterk voor standaard verlenging van pleegzorg.

Tot 1 juli 2018 stopte pleegzorg, net als andere vormen van jeugdhulp, als een kind 18 jaar werd. De meeste pleegkinderen zijn op die leeftijd nog niet klaar voor zelfstandigheid. Daarom maakten het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Jeugdzorg Nederland een bestuurlijke afspraak die op 1 juli 2018 in ging. Daarin werd afgesproken dat pleegzorg voortaan standaard verlengd werd tot 21 jaar, tenzij een pleegkind dit niet wilde. Het bleef daarnaast ook mogelijk om pleegzorg te verlengen tot 23 jaar. Het wetsvoorstel vervangt op termijn, nadat het is beoordeeld door de Raad van State en de Tweede en Eerste Kamer ermee hebben ingestemd, de bestuurlijke afspraak. 

Verlenging tot 21 jaar

De NVP heeft zich, samen met pleegouders, pleegjongeren en andere organisaties, lange tijd ingezet om pleegzorg tot 21 jaar mogelijk te maken. Dat pleegzorg op de achttiende verjaardag van een pleegkind stopte, leverde veel problemen, onduidelijkheid en onzekerheid op. Want veel pleegkinderen zijn op dat moment nog niet klaar om op eigen benen te staan. De mogelijkheid om pleegzorg te verlengen was ingewikkeld en omslachtig en in veel gevallen bleek het niet mogelijk om verlenging te krijgen. De standaard verlenging van pleegzorg tot 21 jaar maakte hier een einde aan. 

Meldpunt pleegzorg na 18 jaar

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties, klachten en andere meldingen over pleegzorg na 18 jaar? Je kunt met al terecht bij ons Meldpunt pleegzorg na 18 jaar. Voor vragen over pleegzorg kun je ook terecht bij onze helpdesk.

« Terug

Sluiten