Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Oproep: praat mee over informele steun voor pleeggezinnen

Oproep: praat mee over informele steun voor pleeggezinnen

interview informele steun.jpgdonderdag 11 februari 2021 10:52

Informele steun van mensen uit je omgeving kan je als pleegouder helpen om pleegzorg vol te houden. Daarom onderzoeken we welke vormen van informele steun er zijn en hoe we die kunnen versterken. Daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken. Wil je hierover met ons in gesprek gaan tijdens een interview?

Informele steun

Het opvoeden van een pleegkind kan best ingewikkeld zijn. Hoe fijn is het dan als er iemand is die je ondersteunt waar nodig? Professionals geven deze steun, maar je eigen familie, vrienden, buren en andere pleegouders kunnen ook een rol spelen in deze ondersteuning. Dit noemen we informele steun. Goede informele steun kan bijdragen aan het verminderen van het aantal breakdowns en het aantal pleegouders dat stopt met pleegzorg. Daarom onderzoeken we hoe we informele steun voor pleeggezinnen kunnen versterken.

Brainstorm met pleegouders

Daarvoor hebben we een brainstormsessie gehouden met pleegouders om hun mening over informele steun en dit onderzoek te horen. Informele steun bleek een belangrijk onderwerp voor pleegouders dat zeker meer aandacht verdient. In de brainstorm kwam naar voren dat er vooral behoefte is aan het delen van ervaringen met andere pleegouders. Bij informele steun voor pleegouders onderling is een goede klik tussen de pleegouders ook belangrijk. 

Steun vanuit familie, vrienden en van buren wordt minder snel geboden, bijvoorbeeld omdat pleegzorg onbekend is voor de omgeving van een pleeggezin. Het is daarom belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan het vergroten van de bekendheid van pleegzorg, ook door gemeenten. Daarbij moet het netwerk rondom een pleeggezin goed in kaart hebben welke behoeften er zijn zodat daarop ingespeeld kan worden. 

Naast de brainstorm hebben we ook onder pleegzorgorganisaties onderzocht welke informele steun er al is waar pleegouders gebruik van kunnen maken.

Praat mee in een interview

In de volgende fase van het onderzoek horen we graag de ervaringen van pleegouders: we zijn benieuwd of jij als pleegouder behoefte hebt aan steun van familie, vrienden en kennissen en hoe zou die steun eruit moeten zien? Maak je gebruik van informele steun die door pleegzorgorganisaties wordt georganiseerd? Mis je contact met andere pleegouders en hoe zou dit verbeterd kunnen worden? 

Om antwoord te krijgen op deze vragen, willen we graag pleegouders interviewen. Op deze manier hopen we een beter beeld te krijgen van wat er is aan informele steun, wat werkt en wat er nodig is om de informele steun te versterken. We gebruiken de uitkomsten van dit onderzoek om een project of een programma op te zetten om informele steun voor pleeggezinnen beter te organiseren, zodat elk pleeggezin er gebruik van kan maken.

Aanmelden

Het interview duurt ongeveer één uur, de datum en het tijdstip stellen we in overleg vast. We willen in de tweede helft van februari starten met de interviews. Je kunt alleen deelnemen of samen met je partner of een andere pleegouder. Aanmelden kan tot en met vrijdag 5 maart en kan door een mail te sturen naar Judith via jhendrikse@denvp.nl. Ook voor vragen kun je bij haar terecht.

« Terug

Sluiten