Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Wat betekent de nieuwe lockdown voor pleegzorg?

Wat betekent de nieuwe lockdown voor pleegzorg?

49609520633_ecfe94ece3_k.jpgdinsdag 15 december 2020 10:30

Vanaf 15 december is Nederland in lockdown om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarom zijn scholen en kinderdagverblijven vanaf 16 december gesloten. De lockdown en sluiting van scholen en kinderopvang heeft grote gevolgen voor pleeggezinnen. We hebben informatie, tips en nieuws over corona en pleegzorg voor je op een rij gezet.

Scholen en kinderopvang gesloten, noodopvang voor pleegkinderen mogelijk

Scholen en kinderopvang zijn gesloten, in ieder geval tot en met 17 januari. Voor kinderen in een kwetsbare positie en voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep geldt een uitzondering: voor deze kinderen is noodopvang mogelijk, net als afgelopen voorjaar. Pleegkinderen kunnen gebruik maken van deze noodopvang. Jeugdhulp is opgenomen in de lijst met cruciale beroepen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan dat pleegouders, net als gezinshuisouders, onder de cruciale beroepen worden gerekend. Meer daarover vind je in de veelgestelde vragen van pleegouders van het Nederlands Jeugdinstituut.

Heeft jouw pleegkind er moeite mee dat de structuur van school of kinderopvang wegvalt als gevolg van de lockdown of van de kerstvakantie? Neem zo snel mogelijk contact op met je pleegzorgbegeleider, school of opvang om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Ook de gemeente kan hierin een rol spelen. Eventueel kun je je pleegzorgorganisatie vragen om een brief op te stellen waarin staat dat pleegzorg onder de cruciale beroepen valt, zoals bijvoorbeeld in deze brief van De Rading.

Uit een onderzoek dat we tijdens de lockdown van dit voorjaar samen met de LOPOR en SBPN deden onder pleeggezinnen, bleek dat vooral de sluiting van scholen en kinderopvang grote gevolgen had voor pleeggezinnen. Pleegkinderen werden niet altijd tot de categorie kwetsbare kinderen gerekend, waardoor ze soms niet in aanmerking kwamen voor noodopvang. De hulp en ondersteuning die pleegkinderen normaal op school of kinderopvang kregen, kwam nu voor de rekening van de pleegouders. Dat zorgde voor extra druk en spanning in deze pleeggezinnen. Daar hebben we de verantwoordelijke ministeries en organisaties op gewezen tijdens de lockdown van dit voorjaar en in de periode daarna. Om te voorkomen dat er opnieuw onduidelijkheid zou ontstaan of pleeggezinnen gebruik kunnen maken van de noodopvang, stuurden we maandag een brief aan minister Slob van Onderwijs en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin riepen we de bewindspersonen op om ook al tijdens de kerstvakantie alternatieven voor de gesloten scholen en opvang te bieden voor pleegkinderen. Daarnaast vroegen we hen om pleegkinderen expliciet te benoemen als groep die gebruik kan maken van noodopvang, zodat je hierover als pleegouder niet hoeft te discussiëren. Je kunt de brief hier lezen.

Omgangsregeling

De nieuwe maatregelen hebben ook invloed op omgangsregelingen. Misschien ging die niet door in de vakantie, maar het kan ook zijn dat er juist wel iets op de planning staat rond de feestdagen. Voor omgangsregelingen in de pleegzorg geldt dat het bezoek doorgaat, maar alleen als geen van de betrokkenen klachten heeft. Zoek naar andere manieren om contact te houden als één van de betrokkenen klachten heeft. Overleg altijd met alle betrokken partijen als het fysieke bezoek niet door kan gaan: ouders, hulpverleners en de kinderen zelf. Meer informatie over de omgangsregeling en jouw positie als pleegouder vind je op deze pagina over de omgangsregeling. Alle richtlijnen voor de omgangsregeling vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Hoe ga jij de komende tijd om met omgangsregelingen? Gaan de afspraken door, stel je ze uit of zoek je naar een alternatief? Tips voor een omgangsregeling op afstand vind je in deze pleegzorgtip. Hoe dit in andere pleeggezinnen gaat, lees je in deze blog van Amy. Heb jij tips voor andere pleeggezinnen? Laat het weten door een mail te sturen naar info@denvp.nl.

Wat betekent de lockdown voor jouw pleeggezin?

We horen graag van je wat de lockdown betekent voor jouw pleeggezin en waar jij tegenaan loopt als pleegouder. Heb je vragen of heb je een suggestie, idee of tip voor een ander pleeggezin om de komende periode door te komen? Of heb je een goed voorbeeld van hulp en ondersteuning die je krijgt en die andere pleeggezinnen ook zou helpen? Geef het aan ons door! Dat kan via deze link: 

Contactformulier

Vragen en meer informatie

Op onze website vind je antwoorden op veelgestelde vragen van pleegouders over de omgangsregeling, de sluiting van scholen en kinderopvang en andere onderwerpen. Ook het Nederlands Jeugdinstituut heeft een overzicht van veelgestelde vragen waarin je veel informatie kunt vinden. In de blogs vind je ervaringen van andere pleegouders. Ook hebben we tientallen tips verzameld voor leuke dingen om te doen in de komende lockdownperiode. Die vind je hier

Heb je advies nodig, heb je andere vragen of kunnen we je ergens bij helpen? Neem dan contact op met onze helpdesk. We zijn ook in de kerstvakantie bereikbaar. 

Neem contact op

« Terug

Sluiten