Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Symposium Pleegzorg en Gezinshuis

Symposium Pleegzorg en Gezinshuis

pleegzorg.nl op symposium claudia.pngwoensdag 18 november 2020 08:30

Meer dan driehonderd pleeg- en gezinshuisouders en pleegzorgprofessionals namen op 17 november deel aan het Symposium Pleegzorg en Gezinshuis. Ieder vanuit zijn eigen huiskamer in verband met de geldende coronamaatregelen, maar dat maakte het symposium niet minder leerzaam, inspirerend en verrijkend. We blikken alvast kort terug op de programmaonderdelen waarbij de NVP betrokken was.

Op het symposium konden deelnemers alvast kennismaken met het nieuwe platform pleegzorg.nl. Op dit platform kun je als pleegouder vanaf volgend voorjaar terecht voor informatie over pleegzorg, ontmoet je andere pleegouders online en vind je cursussen, e-learnings en ander scholingsaanbod voor pleegouders. Maartje en Claudia gaven alvast een voorproefje van het scholings- en cursusaanbod dat op het nieuwe platform komt in een trainingsproeverij. Ben je ook benieuwd? Neem dan een kijkje in De Gids, daar vind je een overzicht van leeraanbod voor pleegouders.

pleegzorg.nl symposium

Verder vertelde Lilian Stevens via een liveverbinding vanuit Engeland over het Mockingbird Family Model. Dit model, dat in de Verenigde Staten en Engeland al gebruikt wordt, verbindt pleeggezinnen met elkaar om zo de onderlinge steun te verbeteren en ervoor te zorgen dat pleeggezinnen de zorg voor een pleegkind beter aankunnen en volhouden.

Deelnemers aan het symposium kregen ook meer informatie over het project Continuïteit in pleegzorg waarin we samen met het Nederlands Jeugdinstituut werken aan het verminderen van uitval van pleegouders en het voorkomen van breakdown. Samen met het NJi organiseerden we ook de Expeditie, waar het onderwerp jeugdhulp in gezinsvormen centraal stond en medewerkers van gemeenten tips en inspiratie konden opdoen om dit in hun gemeenten zo goed mogelijk te organiseren.

JongWijs

Ook JongWijs was op het symposium. JongWijzers Bjorn en Daylano gingen in gesprek over de toekomst van pleegzorg: hoe ziet die eruit volgens pleegkinderen en -jongeren? Wat gaat goed en wat kan er beter volgens de ervaringsdeskundigen? Ook nam Daylano deel aan het debat van de Alliantie Kind in Gezin. De Alliantie, waarvan ook de NVP partner is, houdt na tien jaar op te bestaan, maar de doelstelling om kinderen zoveel mogelijk in een gezin op te vangen als ze niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen, blijft onverminderd actueel. Betrokkenen gingen in debat over het belang van opgroeien in een gezin en hoe dit, ook in de toekomst, mogelijk gemaakt kan worden voor zoveel mogelijk kinderen.

toekomst.png

Naast deze onderdelen waar de NVP bij betrokken was, stonden er nog tal van andere onderdelen op het programma. Ben je benieuwd naar meer sessies, debatten en workshops die op het symposium werden gegeven? Een uitgebreid verslag volgt later, houd daarvoor onze nieuwsbrief en facebookpagina in de gaten!

« Terug

Sluiten