Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Rapport: leg samenplaatsing broers en zussen bij uithuisplaatsing vast in wet

Rapport: leg samenplaatsing broers en zussen bij uithuisplaatsing vast in wet

rapport defence.pngwoensdag 07 oktober 2020 08:30

Kinderrechtenorganisaties Defence for Children en SOS Kinderdorpen roepen op om samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing wettelijk vast te leggen. In de praktijk gebeurt dit niet altijd. De overheid heeft ook een belangrijke taak in het mogelijk maken van samenplaatsingen door ervoor te zorgen dat er voldoende pleeggezinnen en gezinshuizen zijn om broers en zussen samen op te vangen. Dat staat in het rapport ‘Samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing: een gunst of kinderrecht?’

Volgens internationale kinderrechten heeft een kind recht op bescherming van zijn gezinsleven. Niet alleen tussen het kind en zijn ouders, maar ook met zijn broers en zussen. Er mag alleen een inbreuk worden gemaakt op het gezinsleven van een kind als dat in het belang van (één van) de kinderen is. In de Nederlandse wet is niets vastgelegd over samenplaatsing van broers en zussen bij uithuisplaatsing.

In de praktijk worden broers en zussen niet altijd samen geplaatst, ook als dat wel in hun belang was geweest. Daarom staat in het rapport de aanbeveling om de wet aan te passen zodat broers en zussen samen geplaatst moeten worden bij uithuisplaatsing, tenzij uit onderzoek blijkt dat dit niet in het belang van (één van) de kinderen is.

Voldoende pleeggezinnen taak van overheid

Het komt ook voor dat broers en zussen van elkaar worden gescheiden als gevolg van praktische belemmeringen, zoals een gebrek aan pleeggezinnen en gezinshuizen waar zij samen terecht kunnen. Een aanpassing van de wet is volgens Defence for Children en SOS Kinderdorpen dan ook niet voldoende. Het rapport laat zien dat hier een belangrijke taak voor de overheid ligt. De overheid is verantwoordelijk voor kinderrechten. Dit betekent ook dat de overheid ervoor moet zorgen dat er voldoende pleeggezinnen en gezinshuizen zijn waar broers en zussen samen terecht kunnen.

Lees meer over het rapport op de site van Defence for Children of download het volledige rapport. 

« Terug

Sluiten