Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Bijeenkomsten Harderwijk en Nunspeet: netwerkversterker Jolanda blikt terug

Bijeenkomsten Harderwijk en Nunspeet: netwerkversterker Jolanda blikt terug

dreamstimemedium_7973190.jpgdinsdag 29 september 2020 10:49

Vorige week organiseerde netwerkversterker Jolanda, samen met andere pleegouders en in samenwerking met de gemeenten, bijeenkomsten voor pleegouders in Nunspeet en Harderwijk. We delen graag haar terugblik op deze beide avonden met je!

Nunspeet: zoveel te bespreken dat afronden lastig is

Kennismaken

Yes! Alle coronahobbels en -bobbels waren overwonnen en in Nunspeet kon de aftrap van een nieuw pleegoudernetwerk gehouden worden. Vijftien enthousiaste pleegouders kregen bij binnenkomst een warm welkom van de beleidsmedewerker Jeugd van de gemeente Nunspeet. En natuurlijk koffie en een lekkere koek. Maar ook gelijk een opdracht om een voorwerp van de tafel te pakken die paste bij hun gemoedstoestand op dit moment als pleegouder. Slik. Niet voor iedereen een makkelijke opdracht, zeker niet in een zaal die wat kil en zakelijk voelt vanwege alle coronamaatregelen. Maar zodra we een uitgebreid voorstelrondje doen en pleegouders ook over hun eigen gekozen voorwerp praten, is alle kilte uit de lucht en is de (h)erkenning hartverwarmend. De groep is erg divers. Van doorgewinterde pleegouders tot een pleeggezin dat wacht op een plaatsing en met pleegkinderen van pleegbaby tot 18+-pleegkind. 

Gespreksspel in kleine groepjes

Na nog een rondje koffie splitsen we in drie groepen. Er ontstaat spontaan een mannengroep (heel tof, zoveel pleegvaders die aanwezig zijn!). Elke groep speelt het gespreksspel ‘Vertel Verder’. Een dobbelsteen bepaalt de categorie waaruit een pleegouder een vraag beantwoordt. Een deelnemer gaf aan dat het spel een mooi hulpmiddel is om over pleegzorgthema’s in gesprek te komen waar je zelf niet zo makkelijk aan denkt. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Heb je nog dezelfde idealen als toen je begon aan pleegzorg?’ Als netwerkversterker van deze avond, heb ik tot twee keer toe de groepjes moeten vragen om af te ronden. Er was nog meer dan genoeg stof om over door te praten.

Vervolg

Tot slot hebben we besproken hoe we het pleegoudernetwerk Nunspeet met elkaar verder vorm willen geven. Enige invulling van een avond met een programma is gewenst, maar luisteren naar andermans verhaal en je eigen verhaal doen zijn het belangrijkst voor deze groep pleegouders.

Op 25 januari en 12 april 2021 staan de volgende bijeenkomsten gepland voor pleegouders uit Nunspeet. Daarna kan dit pleegoudernetwerk zelfstandig verder, zonder mijn hulp als netwerkversterker.

Harderwijk: herkenning, bemoediging en bulderen van het lachen

Aanloop

Een week voor de lockdown van maart overlegde ik met een medewerker van de gemeente Harderwijk en een aantal lokale pleegouders. Zij hadden de wens om ook in Harderwijk een zelfstandig functionerend pleegoudernetwerk op te zetten. Een aantal pleegouders kwam al regelmatig bij elkaar. Om meer pleegouders de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten, is het pleegoudercafé bedacht: een plek voor pleegouders om binnen te lopen, elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 24 september was de eerste bijeenkomst in het sfeervolle California in Harderwijk.

Koffie met lekkers

Samen met een andere pleegmoeder ben ik op tijd aanwezig en maken we de ruimte in orde. Langzaam druppelen er pleegouders en een pleeggrootouder binnen. Sommigen kennen elkaar, anderen zijn nieuw. De koffie met lekkers wordt ook hier gewaardeerd. Het is fijn om even te kunnen ontspannen en verzorgd te worden. Juist als je dag in dag uit gewend bent om veel te zorgen voor je gezin. We zijn met een kleine groep van zes pleegouders. Al bij de kennismaking vragen we door over elkaars situatie en volgen de gesprekken vanzelf. We pakken het gespreksspel ‘Vertel Verder’ erbij en merken dat we die amper nodig hebben. Er schuift op een later tijdstip nog een pleegouder aan, die al na een paar minuten de groep laat bulderen van het lachten met haar uitspraak dat het makkelijker is om van een kind te houden dan van een vent. Maar er is ook ruimte voor het delen van gevoelens dat een pleegzorgplaatsing je zwaar valt of dat je het allemaal niet zo goed weet. Wederom een feest van (h)erkenning en een bemoediging dat je niet de enige bent die worstelt en ploetert.

Gapen

Later op de avond begint de ene na de andere pleegouder te gapen en we sporen elkaar aan om op tijd naar bed te gaan. Want ja, een uitgeslapen pleegouder kan overdag nou eenmaal meer aan. Na een kort rondje over de verwachtingen hoe we verder willen, blijkt al gauw dat een laagdrempelig en flexibel programma gewenst is. Zo kunnen er elk moment nog pleegouders binnenwaaien, maar zit er ook enige lijn in de avonden. De volgende avond bekijken we hoe we dat praktisch vorm kunnen geven.

De volgende pleegoudercafés in Harderwijk zijn 19 januari en 21 april van 20.00 - 21.30 uur in California (Deventerweg 2a). Kom je ook? Graag van tevoren even aanmelden bij Esther via esther@vanhoffen.eu of 06-11923700.

Wil jij ook pleegouders ontmoeten bij jou in de buurt? Kijk op de kaart om te zien of er bij jou al een pleegoudernetwerk is. Is er nog geen netwerk of wil je zelf een nieuw netwerk starten? Download het Hoe-boek of stuur een mailtje naar pleegoudernetwerken@denvp.nl, we helpen je graag verder!

« Terug

Sluiten